V1DIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Openbaar Vervoer en Fietsen

Op deze pagina is informatie te vinden over het OV; bussen, Uithoflijn en fietsen. Heb je verdere vragen over het OV? Stuur dan vooral een mailtje naar marte@vidius.nl

Busvervoer

Op dit moment is er aan twee verschillende vervoerders in Utrecht een concessie verleend. Een concessie is de vergunning die de provincie verleent aan een vervoerbedrijf voor het rijden van bussen in een bepaald samenhangend vervoersgebied (concessiegebied). Zo rijdt U-OV (Qbuzz) voor het gebied in en direct rondom de stad Utrecht. Deze bussen (en trams) zijn te herkennen aan hun gele kleur en rijden tot de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Stichtse Vecht, Nieuwegein, Utrecht, Vianen, IJsselstein en Zeist. Meer weten over de dienstregeling, storingen of het aanbod van abonnementen voor ex-studenten? Kijk hier.

Vanaf december 2016 verzorgt de vervoerder Syntus het streekvervoer in de provincie Utrecht. Deze bussen zijn te herkennen aan hun rood met witte kleur en rijden langere afstanden naar bijvoorbeeld Rotterdam, Amsterdam maar ook tussen Amersfoort en de Uithof. Op deze site kun je meer informatie vinden over de dienstregeling, de deelfietsen die ze aanbieden of speciale kortingsacties.

Heb je een klacht over het openbaar vervoer in Utrecht? Stuur dan een mailtje naar marte@vidius.nl. Maandelijks zit Marte namens VIDIUS bij het ROCOV: Reizigers Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer. Het ROCOV Utrecht behartigt de belangen van de OV-reiziger in Utrecht. Het ROCOV is een vereniging van verschillende consumentenorganisaties die gezamenlijk adviseren aan de vervoerders en provincie over zaken als dienstregelingen, tarieven en aanbestedingen, maar ook klachten vanuit reizigers. Laat je klacht horen en dan kunnen wij ermee aan de slag!

Uithoflijn
Op dit moment wordt er nog hard gebouwd aan de Uithoflijn, maar vanaf 2018 zal de tram toch echt gaan rijden. Op dit moment reizen er dagelijks 25.000 mensen met buslijn 12 naar de Uithof. De verwachting is dat in 2020 dagelijks 45.000 mensen met de Uithoflijn van en naar de Uithof zullen reizen. Een aantal feiten op een rijtje;

– De rit naar de Uithof zal 17 minuten duren (Utrecht CS – P+R de Uithof)

– De tram zal op werkdagen overdag 16 keer per uur gaan rijden en 4 keer per uur in de avonduren

– De tram zal bij 9 haltes stoppen (Utrecht CS, Vaartsche Rijn, Galgenwaard, Kromme Rijn, Padualaan, Heidelberglaan, UMC, WKZ en P+R de Uithof)

– Per tram is er plek voor 216 reizigers, 62 zitplaatsen en 2 rolstoelplaatsen

De bouw is op dit moment nog in volle gang. Dit kan ervoor zorgen dat wegen worden afgesloten of dat je last hebt van geluidsoverlast. Op de site van de projectorganisatie Uithoflijn is een overzicht te vinden van de bouwwerkzaamheden per maand. Daarnaast hebben ze ook een klachtenformulier op de site staan. Heb je last van het bouwgeluid tijdens het leren voor je tentamen? Of staan de omleidingswegen niet goed aangegeven? Laat van je horen en dien hier een klacht in.

Fietsen

De fiets is een veelgebruikt vervoersmiddel onder studenten. VIDIUS vindt het belangrijk dat de Utrechtse student zich op een goede en vooral veilige manier kan verplaatsen. Samen met de Fietsersbond zetten wij ons in voor veilige en verlichte fietsroutes, voor beter afgestelde verkeerslichten voor fietsers en voldoende stalplaatsen voor fietsen. Ken jij nog een onveilige fietsroute? Of een verkeerslicht waar je als fietser veel te lang stilstaat? Geef dit door aan Marte en dan gaan wij er samen met de Gemeente en de Fietsersbond mee aan de slag.

Hieronder staan een aantal handige sites:

– Ben je je fiets kwijt? Dan is deze mogelijk door de Gemeente verwijderd. Ga naar verlorenofgevonden.nl en zoek je fiets in het systeem door middel van foto’s en een omschrijving van de verwijderde fiets. Fiets gevonden? Dan kun je tegen betaling je fiets ophalen bij het depot. Als je je fiets binnen een maand ophaalt zal je dit 13,86 euro kosten. (bron)

– Staat je fiets er niet bij? Dan is hij waarschijnlijk gestolen. Doe dan vooral aangifte bij de politie. De kans dat je fiets wordt gevonden is misschien niet zo groot, maar hoe meer aangiftes de politie binnen krijgt, hoe meer ze er aan hebben. Zo kunnen ze aan de hand van de aangiftes achterhalen in welke buurten er veel gestolen wordt en dus meer controle moet plaatsvinden.

– VIDIUS verkoopt ook fietsen aan studenten. Vanaf 82,50 kun je bij ons een stadsfiets kopen. De fiets is voorzien van werkende verlichting, een bel, een standaard en een dubbel slot ter waarde van 25 euro! Klik hier!

– In het centrum van Utrecht zijn verschillende fietsenstallingen, de ene bekender dan de andere. Hier zijn alle openbare fietsenstallingen te vinden.