VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Gezocht: dove studenten voor bijzonder woonproject SSH

In het Utrechtse studentencomplex Johanna worden twaalf studentenkamers gerealiseerd voor gebarentaalstudenten en dove of slechthorende studenten. Het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies (IGT&D) van Hogeschool Utrecht en de SSH zijn een samenwerking aangegaan om de twee groepen studenten samen te brengen.


Hoezo doven?
Voor dove studenten is het vaak lastig om te communiceren met hun huisgenoten. SSH heeft daarom het initiatief genomen om een aantal woningen voor studenten met een auditieve beperking te realiseren. Dit biedt de dove of slechthorende studenten de mogelijkheid om te wonen met huisgenoten met wie ze kunnen communiceren in hun voorkeurstaal. De studenten IGT&D kunnen hun vaardigheden in gebarentaal ontwikkelen doordat ze deze dagelijks in hun woonsituatie gebruiken. Het is de bedoeling dat er in iedere woning drie dove studenten en drie (horende) studenten IGT&D wonen.

Doofvriendelijke kamers
De kamers zijn doofvriendelijk gemaakt: de noodalarmering en de deurbel geven naast een geluidssignaal ook een lichtsignaal af. De kamers hebben een oppervlakte van 16 m2. De studenten delen een ruime woonkeuken en badkamer met in vijf andere huisgenoten. De huur van de kamer is €380 per maand. Eind augustus kunnen de studenten er hun intrek nemen.

Hoe kunnen studenten zich aanmelden?
Studenten kunnen in aanmerking komen voor een kamer in een van deze woningen als ze een studie volgen aan het IGT&D van Hogeschool Utrecht óf doof of slechthorend zijn en een MBO-, HBO- of WO-studie volgen. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met vrijdag 19 juni aanmelden bij SSH via info@sshxl.nl. Na aanmelding nodigen we de studenten uit om eind juni een kijkje te komen nemen in Johanna. Bij de bezichtiging is een gebarentolk aanwezig. 

Over Johanna
Het studentencomplex Johanna is gevestigd aan de Bisschopsteeg op het Utrecht Science Park en telt 19 verdiepingen. Vanaf augustus wonen hier 655 studenten. De afgelopen maanden werd de gevel bekleed met blauw-witte tegels van Koninklijke Tichelaar in Makkum. Het resultaat is spectaculair: het gebouw is één geworden met de wolken!

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief