VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Individuele studietoeslag

Is het voor jou niet of in mindere mate mogelijk om naast je studie te werken? Komt dat door een chronische ziekte of een lichamelijke of geestelijke beperking? Dan heb jij mogelijk recht op een individuele studietoeslag van de gemeente waarin je woont! Met wat extra hulp kan je veel bereiken. Laat geen geld liggen waar je recht op hebt!

De individuele studietoeslag is bedoeld voor studenten met een functiebeperking die hierdoor niet of niet volledig kunnen werken naast hun studie. Het is een steuntje in de rug om een opleiding te kunnen volgen of afmaken. De bijdrage hoeft niet terugbetaald te worden. Per 17 januari 2019 is de studietoeslag in Utrecht vastgesteld op 200 euro per maand.

 

Voorwaarden

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je gaat naar school of studeert (ROC, Hogeschool of Universiteit).
  • Je hebt een lichamelijke of geestelijke beperking, of een chronische ziekte waardoor je niet het bruto minimumloon per maand kan verdienen.
  • Je hebt recht op studie­financiering of een tegemoet­koming scholieren (Wtos).
  • Je eigen vermogen is lager dan € 6.120 als je alleenstaand bent, of lager dan € 12.240 als je een partner en/of een kind hebt. Het vermogen van je ouders telt niet mee.
  • Je hebt geen Wajong-uitkering.

Je moet aan alle voorwaarden voldoen.

 

Aanvragen

Aanvragen doe je door het digitale aanvraagformulier in te vullen op utrecht.nl/studietoeslag. Je hoeft de aanvraag maar één keer te doen in de periode dat je studeert.

De gemeente heeft een kopie van je geldige Nederlandse paspoort of ID-kaart nodig en een kopie van je rekeningen. Mocht je een verklaring van een arts hebben over jouw situatie, stuur die dan mee, dan kan de gemeente je nog sneller helpen! Het meesturen van de verklaring is niet verplicht. Het kan zijn dat de gemeente dan een medisch advies aanvraagt.

 

Aanvullende informatie

Kijk voor meer informatie op utrecht.nl/studietoeslag en vraag de studietoeslag direct aan!

De studietoeslag is een regeling die iedere gemeente heeft. Het bedrag kan per gemeente verschillen. Vraag je toeslag aan in de gemeente waar je woont. Woon je buiten Utrecht? Kijk dan op de website van je eigen gemeente.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief