VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Studieverenigingen eisen inspraak over huisvesting: ‘Geen besluit over ons zonder ons’

Utrecht, 1 november 2024

Vandaag heeft VIDIUS Studentenunie namens 23 studieverenigingen een brief overhandigd aan het College van Bestuur. In deze brief uiten de verenigingen hun zorgen over de voorgenomen verhuizing van alle Pnyx-verenigingen naar de Bolognalaan. Net als vijf jaar geleden voelen zij zich onvoldoende betrokken bij de besluitvorming en hebben zij in de brief hun eisen duidelijk op een rij gezet.

Vijf jaar geleden moesten 23 verenigingen uit de binnenstad verhuizen naar een 'tijdelijke' locatie op het Science Park. Destijds werd beloofd dat dit nieuwe pand een verbetering zou zijn voor de studentenverenigingen: gezonder en ruimer voor haar gebruikers. Dit zou de wens om in de binnenstad te blijven enigszins kunnen compenseren. De realiteit bleek echter anders. Tijdens een rondleiding ontdekten de verenigingen een gebouw met zichtbare gasleidingen, onbruikbare ruimtes, flinterdunne muren en donkere kamers.

In september kregen de verenigingen tijdens het pandoverleg de bevestiging waar ze al bang voor waren: ze moeten opnieuw verhuizen, ditmaal naar de Bolognalaan, een locatie die nog verder afgelegen is en door veel bezoekers als een doolhof wordt beschouwd. Volgens het huidige plan staat de verhuizing gepland voor januari, maar de precieze aanpak blijft vaag vanuit Bestuurlijk Actief. Ook over de concrete invulling bestaat veel onduidelijkheid. Zo werd aangegeven dat kantoren mogelijk gedeeld zullen moeten worden en dat opslagruimte waarschijnlijk zeer beperkt zal zijn.

De verenigingen verlieten het overleg met meer vragen dan antwoorden en een gevoel van onzekerheid. Om de zorgen te inventariseren, riep VIDIUS studentenunie, die zelf ook in de Pnyx is gehuisvest, een speciale ‘Pnyx-raad’ bijeen. Veel verenigingen van het pand waren die avond aanwezig, terwijl anderen schriftelijk hun wensen doorgaven. Ondanks de diverse samenstelling van bestuurders—waaronder parttimers, fulltimers, sportverenigingen, reisorganisaties en belangenorganisaties—kwam er een duidelijke lijst met gezamenlijke behoeften naar voren. De belangrijkste eisen: elke vereniging heeft recht op een afgesloten kantoorruimte waarin vertrouwelijke informatie veilig kan worden opgeslagen, de ruimtes moeten toegankelijk en goed bereikbaar blijven, er moet voldoende opslagruimte zijn, en basisvoorzieningen zoals een magnetron en koffie- en theefaciliteiten moeten aanwezig zijn.

"Studentenbesturen zetten zich buiten hun studietijd in om het sociale leven en de verenigingscultuur van Utrecht te versterken—iets waar de Universiteit trots op is en ook graag mee pronkt," aldus Luuk Bruijnen, voorzitter van VIDIUS. "Nu krijgen we niet alleen te horen dat we kantoorruimtes moeten gaan delen, maar bovendien worden we geconfronteerd met de dreiging van een langstudeerboete." "Het wordt steeds moeilijker gemaakt om te besturen."

De verenigingen sluiten de brief af met een verzoeken naar heldere communicatie over de voortgang en definitieve afspraken rond hun toekomstige huisvesting, de actieve betrokkenheid van verenigingen bij de besluitvorming, en toereikende faciliteiten om onze taken effectief en duurzaam uit te kunnen voeren.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief