Utrecht, 11 november 2024
Op 14 november om 13:00 uur gaan studenten en docenten demonstreren in het Moreelsepark in Utrecht. De demonstratie is een reactie op de bezuinigingen van 1 miljard euro op het hoger onderwijs. Het protest wordt georganiseerd door WOinActie, de AOb, FNV, CNV, LSVb en ISO. Ook lokaal wordt er hard gewerkt aan de mobilisatie: “De mobilisatiechats hebben al honderden deelnemers.”
Op 28 oktober sloeg het nieuws in als een bom: de Universiteit Utrecht kondigde aan dat zij zes studies moet schrappen om geld te besparen, mede door de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet op het hoger onderwijs. Hierdoor zullen honderden studenten hun opleiding mogelijk niet kunnen afmaken, en in het geval van Keltische Talen kunnen nieuwe studenten deze opleiding, de enige in de hele Benelux, straks helemaal niet meer volgen,” aldus Luuk Bruijnen, voorzitter van VIDIUS Studentenunie, de belangenbehartiger van de Utrechtse student. “Om de dag krijgen wij gefrustreerde studenten over de vloer die niet weten wat hun toekomst gaat brengen. Ook studieverenigingen worden nu geconfronteerd met moeilijke vragen over hun eigen voortbestaan.” Hij voegt daaraan toe: “De bezuinigingen bepalen nu de koers die studenten moeten volgen, terwijl wij ons als land juist zo beroemen op de vrijheid om te studeren wat men wil.”
“Bezuinigingen zijn niet de oplossing,” zegt Ingrid Robeyns, hoogleraar filosofie. Zij is een van de oprichters van de actiegroep WOinActie die onder het kabinet Rutte III veel actie heeft gevoerd om de onderfinanciering van de universiteiten onder de aandacht te brengen. In september is WOinActie opnieuw begonnen studenten en universitaire medewerkers te mobiliseren voor de demonstratie van 14 november. “In een mum van tijd hadden we tweehonderd leden; momenteel staat de teller op 780 studenten, docenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht.” Zij roepen anderen op om mee te demonstreren donderdag.
Hoewel de taalstudies aan de universiteit minder studenten trekken, vindt ze dat volledig schrappen niet de juiste aanpak is: “We moeten ons als land afvragen waarin we expertise willen hebben, ook als er maar weinig studenten voor zo’n studie kiezen. Bovendien wordt er op alle opleidingen bezuinigd, zelfs op die welke deze coalitie als belangrijk bestempelt. Het gevolg is dat de klassen alleen maar voller raken, terwijl we nu al weten dat er minder personeel zal zijn. Dit zorgt ervoor dat ook bij de niet-geschrapte opleidingen de problemen zich opstapelen. Het resultaat is dat onze onderwijskwaliteit daalt, en nóg minder studenten hun opleiding afmaken omdat de ondersteuning ontbreekt.”
Ook de aangekondigde langstudeerboete wordt meegenomen in het protest. “De langstudeerboete straft jongeren juist op hun wens om zich te ontplooien,” zegt Bruijnen. Wekelijks ontvangt de studentenvakbond wanhopige jongeren op kantoor of aan de telefoon die niet weten wat ze moeten doen. “De langstudeerboete is het zoveelste financiële obstakel na een reeks klappen die wij als studenten al jaren incasseren. Studenten moeten voortdurend opnieuw de financiële pijn opvangen: een stijgende studierente, de mogelijke invoering van een langstudeerboete, en onbetaalbare huren voor studentenkamers. Studenten maken zich grote zorgen over hoe ze rond moeten komen tijdens hun studie, terwijl hun focus juist bij hun opleiding zou moeten liggen. Als de politiek afstuderen echt als prioriteit ziet, moeten ze studenten steunen op die weg in plaats van steeds nieuwe hindernissen op te werpen.”
"Dat moet en kan anders. Daarom gaan we de komende tijd stevig actievoeren en protesteren, samen met studenten, docenten, bezorgde ouders en onderwijsinstellingen, om deze bezuinigingen tegen te houden," zegt Bruijnen vastberaden. “Want als we onze toekomst aan dit kabinet overlaten, wordt die gewoon volledig gesloopt!”