Studeren met een functiebeperking of chronische ziekte is vaak lastiger en kost meer tijd en energie dan studeren zonder die beperking, maar het hoeft geen belemmering te vormen voor het halen van een diploma. Denk hierbij aan studeren met visuele, auditieve of motorische beperkingen, dyslexie, AD(H)D of depressiviteit. Voor de belangen van deze studenten maken verschillende instanties zich hard en voor deze studenten zijn er verschillende voorzieningen beschikbaar. Het is belangrijk om tijdig de voorzieningen aan te vragen bij de start van jouw studie.
Onderzoek: studeren met een functiebeperking
Voorzieningen in Utrecht
Individuele toeslag
Is het voor jou niet of in mindere mate mogelijk om naast je studie te werken? Komt dat door een chronische ziekte of een lichamelijke of geestelijke beperking? Dan heb jij mogelijk recht op een individuele studietoeslag van de gemeente waarin je woont! Met wat extra hulp kan je veel bereiken. Laat geen geld liggen waar je recht op hebt!
De individuele studietoeslag is bedoeld voor studenten met een functiebeperking die hierdoor niet of niet volledig kunnen werken naast hun studie. Het is een steuntje in de rug om een opleiding te kunnen volgen of afmaken. De bijdrage hoeft niet terugbetaald te worden. Per 17 januari 2019 is de studietoeslag in Utrecht vastgesteld op 200 euro per maand.
Voorwaarden
- Je bent 18 jaar of ouder.
- Je gaat naar school of studeert (ROC, Hogeschool of Universiteit).
- Je hebt een lichamelijke of geestelijke beperking, of een chronische ziekte waardoor je niet het bruto minimumloon per maand kan verdienen.
- Je hebt recht op studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren (Wtos).
- Je eigen vermogen is lager dan € 6.120 als je alleenstaand bent, of lager dan € 12.240 als je een partner en/of een kind hebt. Het vermogen van je ouders telt niet mee.
- Je hebt geen Wajong-uitkering.
Je moet aan alle voorwaarden voldoen.
Aanvragen
Aanvragen doe je door het digitale aanvraagformulier in te vullen op utrecht.nl/studietoeslag. Je hoeft de aanvraag maar één keer te doen in de periode dat je studeert.
De gemeente heeft een kopie van je geldige Nederlandse paspoort of ID-kaart nodig en een kopie van je rekeningen. Mocht je een verklaring van een arts hebben over jouw situatie, stuur die dan mee, dan kan de gemeente je nog sneller helpen! Het meesturen van de verklaring is niet verplicht. Het kan zijn dat de gemeente dan een medisch advies aanvraagt.
Aanvullende informatie
Kijk voor meer informatie op utrecht.nl/studietoeslag en vraag de studietoeslag direct aan!
De studietoeslag is een regeling die iedere gemeente heeft. Het bedrag kan per gemeente verschillen. Vraag je toeslag aan in de gemeente waar je woont. Woon je buiten Utrecht? Kijk dan op de website van je eigen gemeente.
Voorzieningen op onderwijsinstellingen
Wist je dat als je een handicap, beperking of chronische ziekte hebt, je speciale voorzieningen en begeleiding kunt aanvragen ter ondersteuning van je studie? Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra tijd bij een tentamen. Dit kan onder andere bij dyslexie, AD(H)D, depressies, astma, visuele, auditieve en motorische beperkingen.
Neem hiervoor contact op met je studieadviseur (UU) of studentendecaan (HU) om je situatie te bespreken en te bepalen of, en zo ja, welke ondersteuning mogelijk is. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk contact te leggen, zodat de voorzieningen tijdig geregeld kunnen worden.
Kijk voor meer informatie over studeren met een functiebeperking hier voor de UU en hier voor de UU.
Platform Onbeperkt Studeren
Het Platform Onbeperkt Studeren van de UU is een platform voor en door studenten met een functiebeperking. Naast inspraak in het beleid en het geven van voorlichting, begeleiden ze studenten met een functiebeperking zoals dyslexie, AD(H)D, autisme etc. Wil jij meer weten of heb je behoefte aan extra ondersteuning of begeleiding voor bij je studie of buiten je studie zoals wonen, werken en uitgaan? Wellicht is een buddy wel iets voor jou. Kijk hier voor meer informatie over Platform Onbeperkt Studeren.
Solgu
Solgu (stedelijk overleg lichamelijk gehandicapten Utrecht) komt op voor de belangen van studenten met een beperking in Utrecht. Het Solgu is de spreekbuis van iedereen in Utrecht die een beperking of chronische ziekte heeft. Het Solgu geeft beleidsadvies om de belangen van de achterban te behartigen en het Solgu beïnvloedt de beeldvorming. Daarnaast verstrekt het Solgu informatie. Het uitgangspunt bij alle werkzaamheden is gelijkwaardige deelname aan de samenleving.
De DenkTank houdt zich bezig met vraagstukken als: kun je als student met een beperking woonruimte vinden in Utrecht? Kun je deelnemen aan activiteiten van studentenverenigingen? Kun je een bijbaan vinden? Als je een beperking hebt kan dit lastig of onmogelijk zijn.
Denken & Tanken pakt dit aan. Want iedere student moet mee kunnen doen! De DenkTank bestaat uit een groep studenten met én zonder beperking. Elke maand komt de DenkTank samen om te vergaderen. Dit doen ze meestal in de kroeg of op het terras, onder het genot van een drankje en een hapje. In deze vergaderingen worden nieuwe ideeën besproken, plannen gemaakt en uitgewerkt. Daarnaast is er volop ruimte voor gezelligheid!
Ben jij student aan de Hogeschool of Universiteit van Utrecht? Wil je graag iets betekenen voor je medestudent met een beperking? Of heb je mogelijk zelf een vraag of probleem waar je tegenaan loopt als student met een beperking? En houd je wel van een drankje en gezelligheid met andere studenten? De DenkTank komt samen op wisselende dagen, afhankelijk van de beschikbaarheid van de leden. Drankjes tijdens de vergadering worden vergoed en je ontvangt een vrijwilligersvergoeding: meewerken loont dus! Kijk hier voor meer informatie over de DenkTank van Solgu.