VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Huisarts als eerste aanspreekpunt

De huisarts is het eerste aanspreekpunt in de zorg. Bij de huisarts kun je terecht met al je  vragen op medisch, psychisch en sociaal vlak. Je kunt hierbij denken aan veelvoorkomende zaken waar studenten mee te maken krijgen, zoals (studie)stress en psychische klachten, sportblessures, vermoeidheid en SOA’s. De huisarts kent de weg naar alle zorg- en hulpverleners in de buurt en kan je indien nodig goed doorverwijzen.

 

Schrijf je in bij een huisarts in de buurt

Het is handig en belangrijk dat je bij een huisarts terecht kunt in de buurt waar je woont en/of studeert, omdat je daar de meeste tijd doorbrengt. Veel klachten en problemen ontstaan onverwachts en dan is het fijn als je hier snel advies over krijgt. Het scheelt daarbij heel wat tijd en gedoe als je daarvoor niet naar de huisarts in de woonplaats van je ouders hoeft te gaan. Het is voor een huisarts aan de andere kant ook prettig om zijn patiënten in de buurt te hebben, zodat hij de zorg in de buurt goed en laagdrempelig kan organiseren. Of het nou om een kleine vraag of om een spoedgeval gaat, als je ingeschreven staat bij een huisarts in de buurt zal je daar vaak op korte termijn terecht kunnen, zodat jij de zorg krijgt die er nodig is.

Bij het kiezen van een huisarts is het handig om te kijken of er ook een Praktijk-Ondersteuner Huisarts Geestelijke GezondheidsZorg (POH GGZ) in de praktijk aanwezig is. Wanneer een POH GGZ werkzaam is in een huisartsenpraktijk kun je hulp krijgen bij klachten zoals stress, faalangst en depressie zonder dat je hier een eigen risico voor hoeft te betalen.

Zoek een huisartsenpraktijk bij jou in de buurt:

 

Huisartsenpost: Spoedeisende hulp

Met acute zorgvragen bel je op werkdagen overdag (08.00-17.00 uur) jouw eigen huisartsenpraktijk. In de avond- en nachturen, tijdens weekenden en op feestdagen bel je de huisartsenpost. Hier krijg je medisch advies van een triagist. Dat is een speciaal hiervoor opgeleide professional. De triagist  stelt je een aantal vragen en beoordeelt of je met spoed moet worden geholpen. Er wordt bepaald hoe urgent je zorgvraag is, waar je zelf mee aan de slag kunt met telefonisch advies of toch beter mee naar de eigen huisarts kunt. Indien noodzakelijk word je uitgenodigd om naar de huisartsenpost te komen voor een consult. Denk bijvoorbeeld aan een verzwikte enkel bij sporten, een hoofdwond, acute buikpijnklachten die niet reageren op pijnstilling of acute psychische nood. Daar aangekomen word je behandeld op basis van de urgentie van je zorgvraag, niet op basis van binnenkomst. Een huisarts behandelt je, of verwijst je door naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

 

Goed om te weten

  • Het is zaak altijd vooraf te bellen om te overleggen of het zinvol is om naar de huisartsenpost te komen.
  • De huisartsenpost is niet gratis. Een bezoek aan de huisartsenpost kost beduidend meer dan een bezoek aan de huisarts.
  • Onnodig bezoek aan de huisartsenpost kan op termijn voor hogere premies zorgen.
  • Een huisartsenpost is echt alleen voor spoed.

Kijk voor meer informatie op de website van de huisartsenpost Utrecht: 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief