Het is belangrijk om je gezondheidszorg goed op orde te hebben. Hier kunnen zorgverleners zowel binnen als buiten de onderwijsinstellingen aan bijdragen. Maar waar kan je in Utrecht terecht met je zorgvraag? Lees hieronder meer over de zorgverlening in Utrecht.
studentzorgkaart-A3
Afgelopen zomer 2021 werkte VIDIUS samen met de studenten-/studie- verenigingen, stichtingen en organisaties van Utrecht samen om een intentieverklaring op te stellen omtrent studentenwelzijn. Door te werken aan het voltooien van 5 punten welke aan de basis staan van een veilige vereniging zetten de ondertekenaars zich actief in voor een prettige studententijd binnen hun vereniging. De ondertekenende verenigingen (bijna 60) dragen hierbij een duidelijke boodschap naar buiten toe: wij zijn vóór zowel een gezellige, als een fijne en veilige vereniging. Nieuwsgierig naar de 5 punten en alle ondertekenaars? Check dan de intentieverklaring via deze link.
De huisarts is het eerste aanspreekpunt in de zorg, waarbij je terecht kunt met al je vragen op medisch, psychisch en sociaal vlak. De huisarts kent de weg naar alle zorg- en hulpverleners in de buurt en kan je indien nodig goed doorverwijzen. Het is daarom belangrijk om een huisarts te hebben in de buurt waar je woont en/of studeert. Klik hier voor meer informatie.
Loop je tegen een probleem aan tijdens jouw studie of zoek je persoonlijk advies binnen jouw onderwijsinstelling? Op de onderwijsinstellingen worden allerlei vormen van begeleiding aangeboden. Het is als student belangrijk om te weten bij wie je tijdens je studie terecht kunt met al je vragen. Klik hier voor meer informatie.
Wanneer je gaat studeren, maak je veel veranderingen mee. Je gaat voor het eerst op jezelf wonen, wilt de vakken voor je studie halen en krijgt er zo nieuwe verantwoordelijkheden bij. Deze veranderingen en nieuwe indrukken kunnen gepaard gaan met gevoelens van stress en psychische klachten. Dit kan een grote invloed hebben op jouw dagelijks leven. Het is dan belangrijk om te weten waar je terecht kunt met deze klachten. Klik hier voor meer informatie.
Als je gaat studeren verandert er veel op financieel gebied. Wat kost een studie? Hoeveel lenen is verstandig? Ga je op kamers of blijf je thuis wonen? Welke kosten komen daarbij kijken? Neem je wel of geen bijbaan? Als student krijg je met verschillende nieuwe geldzaken te maken. Het is belangrijk om een overzicht te hebben van jouw inkomsten en uitgaven. Er zijn verschillende instanties die jou bij jouw geldzaken kunnen ondersteunen. Klik hier voor meer informatie.
Studeren met een functiebeperking of chronische ziekte is vaak lastiger en kost meer tijd en energie dan studeren zonder die beperking, maar het hoeft geen belemmering te vormen voor het halen van een diploma. Denk hierbij aan studeren met visuele, auditieve of motorische beperkingen, dyslexie, AD(H)D of depressiviteit. Voor de belangen van deze studenten maken verschillende instanties zich hard en voor deze studenten zijn er verschillende voorzieningen beschikbaar. Het is belangrijk om tijdig de voorzieningen aan te vragen bij de start van jouw studie. Klik hier voor meer informatie.
Iedereen heeft wel eens een periode waarin niet alles even soepel verloopt. Loop jij vast door bepaalde problemen of maak je je zorgen over een studiegenoot? Bij het buurtteam in je eigen wijk kun je terecht voor allerlei vragen over bijvoorbeeld je financiën, (faal)angst, verslaving of huisvesting. Klik hier voor meer informatie.
Je studententijd is een periode vol nieuwe ervaringen: Een nieuwe stad, opleiding, huis en verantwoordelijkheden. Voor veel studenten komen daar ook borrels, verenigingsavonden en feesten bij. Een nacht doorhalen om verder te komen in die game, met kater naar college of een ziekmelding vanwege een dinsdagdip is niet meteen problematisch. Maar wat als het vaker gebeurt dan je eigenlijk zou willen en het ten koste gaat van je studieresultaten? Of als je hierdoor voor een langere periode somber, angstig of gestresst bent? Mogelijk heb je je middelengebruik (of gamen of gokken) niet helemaal meer onder controle. Wat kun je dan doen? Klik hier voor meer informatie.