Ben jij actief in de medezeggenschap en heb je hulp nodig bij het schrijven van je nota of advies, het vinden van informatie in de WHW of OER, heb je andere vragen of ben je op zoek naar een training voor jouw commissie of raad? Neem contact met ons op. Lees hieronder meer over hoe de medezeggenschap van het onderwijs in Utrecht opgedeeld is en welke rol VIDIUS hierin vervult.
VIDIUS faciliteert een aantal medezeggenschapsoverleggen, zoals het College van Utrechtse Assessoren en het FaculteitsRadenOverleg. Daarnaast vormt zij een koepel voor de medezeggenschap binnen de Universiteit Utrecht en biedt ze studentmedezeggenschappers van de Hogeschool Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ondersteuning en kennis waar nodig.

De Universiteit kent een universiteitsbrede medezeggenschapsraad, ofwel de Universiteitsraad. Hier zitten studenten in die het College van Bestuur van de UU adviseren en controleren over universiteitsbreed beleid. Contact met de U-raad gaat via studentenuraad@uu.nl of klik hier voor de Facebookpagina. Elke faculteit kent een Faculteitsraad, die het bestuur van de desbetreffende faculteit controleert en adviseert. Je kunt de contactgegevens van elke Faculteitsraad hier vinden. VIDIUS heeft frequent contact met de studentgeleding van de U-raad en werkt samen waar nodig.
VUUR staat voor Vereniging Utrechtse UniversiteitsRaad. De vereniging is opgericht in 2006 om tot een betere kandidatenlijst te komen voor de Universiteitsraadverkiezingen. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een actieve vereniging met een jaarlijks wisselend bestuur. In 2015 is VUUR gefuseerd met Lijst Helder. VUUR organiseert verschillende activiteiten voor haar leden. Klik hier voor meer informatie.
De Partij voor de Utrechtse Student is een partij voor en door actieve studenten. Sinds 2007 zetten zij zich in om in de Universiteitsraad de belangen te behartigen van de student die zich naast de studie wil ontplooien in de breedste zin van het woord. Klik hier voor meer informatie.
De Vrije Student is een landelijke studentenpartij voor studenten die er gewoon voor willen gaan. Sinds 2018 heeft de partij ook een zetel in Utrecht. De Vrije Student staat voor het efficiënt besteden van universiteitsgeld: dit moet zo veel mogelijk naar de verbetering van het onderwijs en onderzoek. Ook strijdt de partij tegen verschoolsing van de universiteit. Klik hier voor meer informatie.
UUinActie is dé activistische en kritische medezeggenschapspartij van de Universiteit Utrecht. UUinActie is de enige partij voor zowel studenten als docenten: samen komen we in actie voor een betere universiteit. Voortgekomen uit WOinActie, bekend van het rode vierkantje, strijden we tegen de werkdruk onder docenten. Daarnaast maken we ons hard voor een transparantere medezeggenschap, diversiteit en inclusiviteit, studentenwelzijn en een democratischer instituut. Klik hier voor meer informatie.
Het FaRaO staat voor faculteitsradenoverleg, een vergadering tussen de studenten van de verschillende faculteitsraden van de UU. VIDIUS verzorgt voor de faculteitsraden een vergaderruimte, koffie, thee en een onafhankelijke voorzitter en notulist uit het VIDIUS bestuur. Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte om gezamenlijke vraagstukken te behandelen, zoals begrotingen of de OER, maar ook om vragen aan elkaar te stellen en ideeën in te brengen. Zo krijgen Faculteitsraden de kans om informatie uit te wisselen en van elkaar te leren. VIDIUS kan tijdens de FaRaO’s een update geven over de landelijke en politieke ontwikkelingen op het gebied van hoger onderwijs. Om de informatie-uitwisseling ten volle te benutten zijn er ook twee leden van de Universiteitsraad aanwezig tijdens de FaRaO’s.
Het College van Utrechtse Assessoren (CvUA) is een vergadering tussen de studentbestuursleden van de verschillende faculteitsbesturen van de UU. VIDIUS verzorgt voor studentassessoren een vergaderruimte, koffie, thee en een onafhankelijke voorzitter en notulist uit het VIDIUS bestuur. VIDIUS zorgt voor de agenda door bij elke studentassessor informatie in te winnen over spelende zaken en/of vraagstukken. Zo krijgen studentassessoren de kans om informatie uit te wisselen en van elkaar te leren. Ook kan VIDIUS tijdens de CvUA-overleggen een update geven over de landelijke en politieke ontwikkelingen op het gebied van hoger onderwijs. Om de informatie-uitwisseling ten volle te benutten zijn er leden van de Universiteitsraad aanwezig tijdens CvUA-overleggen.

Elke opleiding of groep van opleidingen van de HU heeft een (Gemeenschappelijke) Opleidingscommissie ((G)OC).Voor meer informatie over de HSR, IR en (G)OC’s van de HU kun je contact opnemen met team studenparticipatie.
Vereniging MUST is een vereniging die zich inzet om de medezeggenschap op de Hogeschool te bevorderen en versterken. De vereniging organiseert ook activiteiten en trainingen voor alle medezeggenschappers van de HU. Klik hier voor meer informatie.