Volgens VIDIUS moet de medezeggenschap in al haar vormen over het algemeen het belangrijkste orgaan van een hoger onderwijsinstelling zijn en ook zo behandeld worden. De medezeggenschap moet een stem hebben in alle aspecten van het onderwijs en moet daartoe ruim voldoende worden gefaciliteerd en gemotiveerd.
Daarom is VIDIUS nauw betrokken bij de medezeggenschap. VIDIUS ondersteunt en faciliteert, maar gebruikt ook haar brede netwerk om signalen uit of naar de medezeggenschap door te spelen.
De studentenunie onderhoudt contact met alle centrale medezeggenschapsraden van de stad (mbo, hbo en wo) en stimuleert kennisuitwisseling via het VIDIUS Onderwijsoverleg. VIDIUS woont overleggen van de UU en HU bij, en organiseert het FaculteitsRadenOverleg (FaRaO) voor de UU. Ook voert VIDIUS samen met de Hogeschoolraad (HU) en Universiteitsraad (UU) campagne om de opkomst bij medezeggenschapsverkiezingen op deze instellingen te verhogen.
Overkoepelend
https://www.vidius.nl/medezeggenschap/medezeggenschapsverkiezingen/VIDIUS zet zich in om de opkomst bij medezeggenschapsverkiezingen te verhogen. Op de HU en UU beginnen de verkiezingen doorgaans op dezelfde dag. VIDIUS neemt het initiatief om deze instellingen samen te brengen om een gedeelde campagne te voeren op het Utrecht Science Park en de binnenstad.
Universiteit Utrecht
Het FaRaO staat voor faculteitsradenoverleg, een vergadering tussen de studenten van de verschillende faculteitsraden van de UU. Het overleg wordt georganiseerd door VIDIUS. Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte om gezamenlijke vraagstukken te behandelen, zoals begrotingen of de OER, maar ook om vragen aan elkaar te stellen en ideeën in te brengen. Zo krijgen Faculteitsraden de kans om informatie uit te wisselen en van elkaar te leren. Om de informatie-uitwisseling ten volle te benutten zijn er ook twee leden van de Universiteitsraad aanwezig tijdens de FaRaO’s. VIDIUS kan tijdens de FaRaO’s een update geven over de landelijke en politieke ontwikkelingen op het gebied van hoger onderwijs. Om contact tussen faculteitsraden te stimuleren worden de aanwezigen doorgaans uitgenodigd voor een afsluitende FaRaBo(rrel) na het overleg.
De Universiteit kent een universiteitsbrede medezeggenschapsraad, ofwel de Universiteitsraad. Hier zitten studenten in die het College van Bestuur van de UU adviseren en controleren over universiteitsbreed beleid. Contact met de U-raad gaat via studentenuraad@uu.nl. Meer informatie staat op deze pagina. VIDIUS heeft frequent contact met de studentgeleding van de U-raad en werkt samen waar nodig.
Elke faculteit kent een Faculteitsraad, die het bestuur van de desbetreffende faculteit controleert en adviseert. Je kunt de contactgegevens van elke Faculteitsraad hier vinden. VIDIUS spreekt de faculteitsraden meermaals per jaar in de FaculteitsRadenOverleggen (FaRaO's).
VUUR staat voor Vereniging Utrechtse UniversiteitsRaad. De vereniging is opgericht in 2006 om tot een betere kandidatenlijst te komen voor de Universiteitsraadverkiezingen. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een actieve vereniging met een jaarlijks wisselend bestuur. In 2015 is VUUR gefuseerd met Lijst Helder. VUUR organiseert verschillende activiteiten voor haar leden.
De Partij voor de Utrechtse Student (PvdUS) is een partij voor en door actieve studenten. Sinds 2007 zetten zij zich in om in de Universiteitsraad de belangen te behartigen van de student die zich naast de studie wil ontplooien in de breedste zin van het woord.
De Vrije Student is een landelijke studentenpartij voor studenten die er gewoon voor willen gaan. De Vrije Student staat voor het efficiënt besteden van universiteitsgeld: dit moet zo veel mogelijk naar de verbetering van het onderwijs en onderzoek. Ook strijdt de partij tegen verschoolsing van de universiteit.
Hogeschool Utrecht
Vereniging MUST was een vereniging die zich inzette om de medezeggenschap op de Hogeschool te bevorderen en versterken. Sinds de vereniging niet meer bestaat neemt VIDIUS een deel van haar taken op zich, zoals het organiseren van informele activiteiten voor HU-medezeggenschappers.
Fractie Vlijmscherp pleit voor onderwijs waarbij de student centraal staat. Vlijmscherp staat voor: actief kunnen zijn naast je studie, studentenwelzijn, meer studieplekken, toetsing & een betere digitale leeromgeving. De partij is in 2016 opgericht en bekleed een groot deel van de zetels van de Hogeschoolraad.
Verder kent de Hogeschoolraad enkele eenpersoonsfracties. Kijk op Trajectum voor informatie over de meest recente zetelverdeling.