VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Psychologische zorg

Wanneer je gaat studeren, maak je veel veranderingen mee. Je gaat voor het eerst op jezelf wonen, wilt de vakken voor je studie halen en krijgt er zo nieuwe verantwoordelijkheden bij. Deze veranderingen en nieuwe indrukken kunnen gepaard gaan met gevoelens van stress en psychische klachten. Dit kan een grote invloed hebben op jouw dagelijks leven. Het is dan belangrijk om te weten waar je terecht kunt met deze klachten.

 

Huisarts en POH-GGZ

Voor psychische hulp en ondersteuning kan je terecht bij de huisarts. Eerst zal er gekeken worden welke hulp er het beste bij jouw probleem past en welke hulpverlener daarbij nodig is. Je kunt dan denken aan psychologische hulp of begeleiding vanuit de POH-GGZ.

Veel huisartsen hebben een POH-GGZ in de praktijk werken. Dit is een praktijkondersteuner die gespecialiseerd is om mensen psychische hulp te bieden. Praktijkondersteuners begeleiden en ondersteunen bij psychische klachten, zoals stress-, depressieve- , angst- of spanningsklachten. Zij werken samen met diverse geestelijke gezondheidszorg professionals in de omgeving en kunnen je eventueel gericht verwijzen. Voor de hulp van de POH-GGZ betaal je geen eigen bijdrage: Het wordt volledig vergoed vanuit de basiszorg.

 

113 Zelfmoordpreventie

113 Zelfmoordpreventie is de landelijke hulplijn waar mensen met zelfmoordgedachten naartoe kunnen bellen en chatten. Je kunt hier terecht als je gedachten hebt aan zelfmoord en hier anoniem met iemand over wilt praten. Praten kan opluchten en ruimte creëren om naar oplossingen te zoeken. Ook mensen die zich zorgen maken om iemand anders kunnen hier anoniem terecht om de situatie te bespreken en voor advies. De hulplijn is 24/7 anoniem bereikbaar via www.113.nl en 0800-0113. Kijk op de website van 113 Zelfmoordpreventie voor meer informatie

 

 

Universiteit Utrecht

Studentenpsychologen helpen je bij het oplossen van persoonlijke en studiegerelateerde problemen die je studievoortgang in de weg staan. Via de website van de UU kun je een afspraak maken voor een intakegesprek (Let op: de kosten voor een intakegesprek bedragen eenmalig 25 euro). In het intakegesprek wordt er een inschatting gemaakt van je klachten en geprobeerd een beeld te krijgen van jou en jouw situatie met als doel samen te bekijken wat de beste optie is voor vervolg. Klik hier voor meer informatie over de studentenpsycholoog op de UU

 

Hogeschool Utrecht

Je studententijd is meer dan alleen studeren. Vaak gebeurt er veel in je leven, zoals het verhuizen naar een nieuwe stad waar je je draai moet vinden. En het omgaan met je studielast of de eisen van een stageplaats. Kom je daar zelf even niet uit? Dan kun je terecht bij een studentenpsycholoog. Via de studentendecaan maak je een afspraak. Klik hier voor meer informatie en de contactgegevens van het decanaat van jouw opleiding.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief