VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Huurrecht

Huurrecht
Als student huur je meestal een kamer, ondanks dat je geen complete woning huurt heb je wel te maken met het huurrecht. Als huurder heb jij bepaalde rechten en het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn om te zorgen dat jouw huursituatie fijn is.

Hieronder staan een aantal van de belangrijkste punten uit het huurrecht:

  • Een redelijke huurprijs. Dit houdt in dat je huur het WWS puntensysteem volgt. Dit klinkt ingewikkeld, maar gelukkig hebben wij een huurchecker waarop je heel makkelijk kan checken of jij niet teveel huur betaalt. Doe de huurprijschecker.
  • Goed onderhouden ruimte zonder achterstallig onderhoud
  • De servicekosten zijn duidelijk beschreven en worden jaarlijks afgerekend
  • De huisbaas mag je er niet zomaar uitzetten. Accepteer dus nooit zomaar een opzegging.
  • De huisbaas respecteert je privacy en komt dus nooit onaangekondigd je kamer binnen.

Het is belangrijk om op te komen voor je rechten. Mocht je advies nodig hebben over je rechten bieden wij een gratis hulpteam aan dat je kan helpen, deze kan je bereiken door te mailen naar rechtshulp@vidius.nl. Daarnaast is het belangrijk dat je gemakkelijker en goed voorbereid op kunt komen voor je rechten en hiervoor hebben we een aantal tips:

  • Maak foto’s (bijvoorbeeld van slecht onderhoud of om te bewijzen dat je een woning goed hebt achtergelaten)
  • Bewaar e-mails, telefoontjes en ander contact met je verhuurder (ook vervelende zaken zoals dreigementen)
  • Vraag het servicekosten overzicht

Normalehuur.nl
Zoals hierboven ook al duidelijk werd hebben wij een huurchecker. De huurprijscheck is te doen via Normalehuur.nl. Wanneer je huur te hoog is kan je het Huurteam Utrecht kosteloos inschakelen. Zij komen dan bij je langs en constateren wat de maximale huurprijs van je kamer is. Daarnaast kunnen zij je helpen om via de huurcommissie je huur te verlagen.

Huisjesmelker
In Utrecht zijn veel huisjesmelkers actief, maar de gemeente doet haar best om dit tegen te gaan. Ben jij in aanraking gekomen met een huisjesmelker of heb jij te maken gehad met huurdersintimidatie meld het dan via deze link.

Achterstalling onderhoud en intimidatie in studentenhuizen

Brandveiligheid

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief