VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

De overheid gebruikt de student als ordinaire pinautomaat

Op 16 mei werd de studentenwereld opgeschrikt door het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Met name de aangekondigde ‘langstudeerboete’ bleek een mokerslag voor studerend Nederland. Volgens VIDIUS studentenunie ondermijnt de maatregel een actief studentenleven.

In ongeveer 26 pagina’s beschrijven de PVV, VVD, NSC en BBB hun ambities voor Nederland. Maar de grootste schok voor studenten zat verstopt in de financiële bijlage. Studenten die uitlopen op hun bachelor- of masterprogramma moeten €3.000 boete betalen. VIDIUS studentenunie vindt deze maatregel belachelijk. ‘Dit ondermijnt het actieve studentenleven. Alles wat een student wil ondernemen buiten de collegebanken wordt nu zwaar bestraft.’ reageert de studentenunie.

De studentenvakbond vreest dat de maatregel een grote klap is voor het actieve studentenleven. ‘Er liggen zoveel kansen voor studenten buiten de collegebanken, die van zoveel toegevoegde waarde zijn voor de studententijd. Denk aan bestuursjaren, extra stages, topsport, uitdagende bijbanen of medezeggenschapswerk. De overheid zou de actieve student moeten ondersteunen, in plaats van beboeten’ aldus VIDIUS. De studentenunie waarschuwt ook voor het welzijn van studenten door deze maatregel. ‘De overheid schroeft de prestatiedruk bij studeren nog verder op. Een boete boven je hoofd versterkt de mentale druk op deze kwetsbare doelgroep’.

VIDIUS onderstreept dat de maatregel valt in een trend van financiële uitkleding van het studentenleven: ‘Vanaf september gaat de basisbeurs omlaag en de renteverlaging op studieleningen is van de baan. Studenten zijn de toekomst van dit land, de generatie waarvan we verwachten dat ze binnenkort de maatschappij gaan draaien. Maar met dit beleid behandelt de overheid studenten als een ordinaire pinautomaat’. Tot slot waarschuwt VIDIUS voor de maatschappelijke gevolgen van het beleid. ’De financiële drempel om te studeren wordt hiermee nog hoger. Dit raakt juist de mensen die het minder breed hebben, en vergroot daarmee de kansenongelijkheid.’

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief