VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Studeren

Studeren kan in Utrecht bij vele verschillende onderwijsinstellingen op verschillende manieren. 


Universiteiten

Universiteit Utrecht
De UU, opgericht in 1634, met meer dan 30.000 studenten (en een jaarlijkse instroom van 6.500 nieuwe studenten), is een van de grootste universiteiten van Nederland. Aan de universiteit zijn ongeveer 8.000 medewerkers verbonden, waarvan 640 hoogleraren. De universiteit biedt bacheloropleidingen, minors en masteropleidingen aan, alsmede promotietrajecten. De UU heeft zeven faculteiten: Sociale Wetenschappen, Geesteswetenschappen, Bètawetenschappen, Recht, Economie, Bestuur- en Organisatie, Diergeneeskunde, Geowetenschappen en Geneeskunde. Verder heeft de UU nog drie andere zogeheten onderwijsorganisaties: University College Utrecht, University College Roosevelt en Interfacultair Instituut voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Studievaardigheden (IVLOS).

Universiteit voor Humanistiek
De UvH is universiteit die is opgericht in 1989 op levensbeschouwelijke grondslag. De studie Humanistiek is een multidisciplinaire wetenschappelijke beroepsopleiding. Zij bevat onderdelen uit de filosofie, psychologie en sociologie, religie- en cultuurwetenschappen, en wetenschapstheorie en methodologie. De humanistische tradities en waarden vormen een belangrijke inspiratiebron. In 2013 studeerden er aan de UvH zo’n 400 studenten.

Nyenrode Business Universiteit
De Nyenrode Business Universiteit, of kortweg Nyenrode, is de oudste particuliere universiteit van Nederland. Nyenrode werd opgericht in 1946. Het onderwijs is gericht op het (internationale) bedrijfsleven. Nyenrode staat niet in de stad Utrecht, maar wel in de provincie, namelijk in Breukelen.


Hogescholen

Hogeschool Utrecht
De HU is de grootste hogeschool van Utrecht. In 1988 ontstond de Hogeschool van Utrecht door een fusie van enkele hogescholen in de stad en provincie Utrecht. Per 1 september 2005 fuseerde de HvU met de Driebergse Hogeschool De Horst. Tegelijkertijd wijzigde de Hogeschool van Utrecht haar naam in Hogeschool Utrecht. Aan de HU studeren 31.500 bachelor- en 3.500 masterstudenten . Deze masterstudenten verrichten hun studie allemaal naast hun baan. Daarnaast verzorgt de Hogeschool cursussen voor niet-studenten binnen hun reguliere aanbod. De HU biedt 70 bacheloropleidingen, 29 masteropleidingen.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
De HKU is met 4000 studenten de grootste hogeschool die zich richt op kunst en cultuur. HKU heeft vooropleidingen, bacheloropleidingen en post-hbo en masteropleidingen in de volgende richtingen: vormgeving, theater, muziek, beeldende kunst, games en interactie, kunstmanagement, kunsteducatie en media. In totaal biedt HKU ruim 50 afstudeerrichtingen in deze disciplines aan.

Fontys Hogescholen
Fontys hogescholen heeft een klein aanbod op het gebied van Onderwijs, Gezondheidszorg en Mens aan Maatschappij die gevolgd kunnen worden in Utrecht.

Marnix Academie
Op de Marnix Academie studeren ruim 1500 studenten en er werken ruim 150 medewerkers. De Marnix Academie is een kleine gespecialiseerde hogeschool die zich uitsluitend richt op de opleiding en de verdere professionalisering van leraren in het basisonderwijs.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief