VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Alcoholbeleid Gemeente Utrecht

Wanneer mag je wel of geen alcohol schenken? Heb je daar als studentenorganisatie een vergunning voor nodig? En wie is verantwoordelijk als het mis gaat? Omdat veel studentenorganisaties vragen hebben over alcoholbeleid, zetten wij hieronder de belangrijkste regels nog even op een rij. Deze tekst is opgesteld samen met de gemeente Utrecht. Als je hier nog verdere vragen over hebt, kan je terecht bij VIDIUS Rechtshulp via rechtshulp@vidius.nl. Ook is de gemeente Utrecht altijd bereid om vragen hierover te beantwoorden. 


Klik hier voor een presentatie van de Gemeente Utrecht met alle informatie voor HU en UU studieverenigingen.

Heb je een vergunning nodig voor het schenken van alcohol?

Eigen locatie
Als je een paar kratten hebt staan waar leden bier uit kunnen pakken is dat geen probleem (als de locatie, bijvoorbeeld de universiteit, het ook goed vindt). Hetzelfde geldt als leden hiervoor betalen. Dit is dan net als in huiselijke kring. Als er ook niet-leden meedrinken is er wel een vergunning nodig. Hetzelfde geldt als je drank op commerciële wijze verkoopt.

Feesten
Als je een feestje houdt in een afgehuurde kroeg, hoef je geen vergunning te hebben. Dit is ook zo als je zelf schenkt, want je schenkt op de vergunning van de locatie.

Kampen
Voor introductiekampen, weekendjes weg et cetera heb je geen vergunning nodig als er alleen leden meegaan. Dan is het net als in huiselijke sfeer; zolang het niet commercieel is (dus je er geen duidelijk winst mee maakt) heb je geen vergunning nodig. Als er introducees meegaan heb je officieel wel een vergunning nodig van de gemeente waar je het kamp houdt.


Wie is verantwoordelijk voor het houden aan de regels?
Los van wie de vergunning heeft, is degene die de drank schenkt wel verantwoordelijk voor het naleven van de regels. Als je als vereniging zelf drank schenkt ben je dat dus zelf. Dan gaat het om controle op de leeftijdsgrens, niet meer doorschenken als iemand dronken is, weder verstrekken en sociale hygiëne. Hier wordt niet streng op gecontroleerd, maar als Als er problemen door ontstaan kun je wel verantwoordelijk gehouden worden. Bijvoorbeeld op het niet houden aan de leeftijdsgrens staat een bestuurlijke boete van €1360. Zorg dus dat als je alcohol schenkt, je je aan de regels houdt. Dit kan door ofwel af te spreken dat de locatie hieraan meewerkt of door je zelf aan deze regels te houden.


Hoe vraag je een vergunning aan?

Als je denkt dat voor jouw vereniging een vergunning van toepassing is kan je voor informatie bellen met het loket vergunningen van de gemeente.


Waar controleert een inspecteur op?

Een inspecteur controleert op allerlei aspecten van de horecaverordening en Drank en Horecawet. Meestal gaat het om controle van de vergunning of ontheffing om alcohol te mogen schenken. De aanwezigheid van een leidinggevende of verantwoordelijke, de aanwezigheid van dronken personen en het schenken aan dronken personen, het zogenaamde doorschenken. Om te controleren of men zich aan de regels houdt mag een inspecteur overal komen zonder toestemming van een eigenaar of gebruiker zolang het niet om een woning gaat.


 Wat kan je doen als zwaar alcoholgebruik binnen je organisatie tot problemen leidt en je wilt daar wat mee doen?

Kijk dan op de website van B-open, de preventieafdeling van VICTAS.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief