Fors minder studentenkamers door gemeentelijk beleid Utrecht
Utrecht – 2 februari 2017
Uit nieuwe cijfers van de gemeente Utrecht is gebleken dat het aantal woningen dat is omgezet naar kamers drastisch is afgenomen. Dit is een direct gevolg van het nieuwe strenge omzettingsbeleid van de gemeente, dat in januari 2016 is ingevoerd. VIDIUS voorzitter Thomas van Gemert is niet verrast. “We hebben een jaar geleden deze gevolgen al voorspeld. Het is heel erg zonde dat door dit bekrompen beleid het kamertekort nog groter wordt.”
In het eerste kwartaal van 2016 werden nog een aantal vergunningen verleend op basis van het oude beleid. Na deze periode is er een duidelijke afname zichtbaar. De afgelopen jaren werden per jaar circa 180 omzettingsvergunningen aangevraagd, waarvan twee derde werd verleend. Gedurende 2016 is het aantal aanvragen met ruim 70% afgenomen in vergelijking met 2015. Daarnaast is er zelfs een afname van 90% van het aantal vergunningen dat is verleend. Van Gemert: “Deze cijfers laten zien dat er ruim twee- tot driehonderd minder kamers bij zijn gekomen dan in de jaren hiervoor.”
Deze afname gaat lijnrecht tegen de gemeentelijke ambitie in om meer kamers voor studenten te maken. De strenge regels maken het voor huisbazen vrijwel onmogelijk om een appartement om te zetten naar studentenkamers. De huurder is de dupe: de hoge kosten die aan de vergunning vastzitten, worden vaak doorberekend. Daarnaast is het mogelijk dat veel verhuurders nu illegaal woningen omzetten. Ook hier zijn studenten die een kamer huren uiteindelijk kind van de rekening.
Het nieuwe gemeentelijk beleid is bedoeld om overlast bij omwonenden van studentenwoningen tegen te gaan, maar is dit doel ver voorbij geschoten. VIDIUS roept de gemeente daarom op het beleid te verzachten. Er moet juist worden ingezet op maatwerk. “De oplossing voor de overlast ligt in de dialoog tussen bewoners van Utrecht, en niet in dit soort rigoureuze maatregelen,” aldus Van Gemert.