VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Leenstelsel: in grote lijnen

Er is nogal wat onduidelijkheid over het leenstelsel. Hier vind je de belangrijkste maatregels die gelden vanaf 1 september 2015. Als je er niet uitkomt of niet snapt wat het leenstelsel voor jou betekent (je bent niet de enige), dan kan je ons altijd bellen (030 253 6251) of mailen (info@vidius.nl). 

In grote lijnen

– De belangrijkste maatregel van het leenstelsel is dat de basisbeurs voor alle studenten verdwijnt. De overheid bezuinigt daarmee op de bijdrage aan studenten, welk geld geherinvesteerd zou worden in het onderwijs. Studenten kunnen wel tegen voordelige tarieven lenen van de overheid. Die lening heeft de naam ‘studievoorschot’. De gedachte is dat hogeropgeleiden hun studie later ruimschoots kunnen terug betalen en dat je studie een investering is in jezelf. Het voorstel is om de plannen vanaf 1 september 2015 in te voeren – dit geldt ook voor studenten die op dat moment met een masteropleiding beginnen.
– Er blijft een (aanvullende) beurs, die verhoogt wordt tot maximaal 365 euro per maand, voor studenten waarvan ouders minder dan 46 duizend euro per jaar verdienen.
– De aflosregels worden soepeler. Nu moet een studielening binnen 15 jaar afgelost worden, onder het leenstelsel is dat 35 jaar worden. Omdat de aflostijd langer is, gaat het maandbedrag omlaag. Wel kost dat meer rente, dus sneller aflossen is voordeliger.
-Je begint met aflossen vanaf het moment dat je meer verdient dan het minimumloon en aflossingsbedragen zijn afhankelijk van je inkomensniveau.
– Aflossers kunnen vijf keer een ‘jokerjaar’ inzetten waarmee je een jaar stopt met afbetalen. De rente loopt tijdens deze jokerjaren wel gewoon door.
– Het studentenreisproduct blijft bestaan. Dit zou vanaf september 2015 uitgebreid worden met het recht op gratis reizen met het openbaar vervoer voor mbo’ers.


Tabel met bedragen oude stelsel en leenstelsel per maand (Klik om te vergroten).

Voor organisaties

Als studie- of faculteitsverenging die lid is van VIDIUS is er de mogelijkheid om gezamenlijk of alleen voor jullie eigen leden een informatieavond te organiseren. Hier kan dan iemand van ons aanwezig zijn om alle vragen rondom het leenstelsel te beantwoorden.

Verder vrezen VIDIUS en de studentengeleding van de universiteitsraad voor het wegvallen van het collegegeldvrij besturen en de bestuursbeurzen. Hierover kan je hier meer informatie vinden.

Links & informatie

LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) leenstelsel dossier

Stop Het Leenstelsel 

Wetsvoorstel Wijziging

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief