VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Betaal jij een normale huur?

Reactie VIDIUS studentenunie n.a.v. Uitzending Kassa (VARA) 10 januari 2015

Het consumentenprogramma Kassa heeft op zaterdag 10 januari aandacht geschonken aan een van de huurmisstanden in Utrecht. Een grote groep studenten aan de Zamenhofdreef in Overvecht worden geïntimideerd nadat zij door het Huurteam de hoogte van hun huur lieten controleren. In Utrecht betalen studenten maandelijks honderden euro’s te veel huur. Als huurder kun je hier wat aan doen en kun je de te veel betaalde huur terugvorderen.

Bekijk hier de uitzending van KASSA:

Iedere huurder heeft graag een goede relatie met zijn of haar huisbaas, maar wil tegelijkertijd ook goed en betaalbaar wonen in Utrecht. Om te helpen bij het handhaven van de wettelijk toegestane huurprijs van een kamer of woning bestaat het Huurteam. Het huurteam bemiddeld tussen verhuurder en huurder wanneer de laatste zijn huurprijs wil verlagen als deze te veel betaald. Als huurder en verhuurder er niet uitkomen dan ondersteunt het huurteam de huurder bij de aanklacht procedure.

Puntenstelsel op Normalehuur.nl

Om misstanden tegen te gaan, is de hoogte van de huur van een kamer in de wet vastgelegd. Aan de hand van een aantal criteria (het zogenaamde Woningwaarderingsstelsel) wordt de hoogte van je huur bepaald. VIDIUS heeft hiervoor een makkelijke tool ontwikkeld: Normalehuur. Via de website Normalehuur.nl kun jij heel gemakkelijk kijken of jij niet teveel huur betaalt.

Oplossingen

VIDIUS is actief in gesprek met het Utrechtse stadsbestuur om dit onder studenten grote probleem op te lossen. Er zijn namelijk oplossingen om malafide huisbazen een halt toe te roepen. Twee zaken zijn hiervoor het allerbelangrijkste: duidelijke communicatie naar studenten en het aanpakken van huisbazen die veelvuldig de wet overtreden. Vandaar dat VIDIUS hoopt dat iedere nieuwe student in Utrecht actief wordt aangesproken op de mogelijkheid om de huur te checken. Op dit moment krijgen nieuwe studenten een e-mail maar dit kan volgens ons nog actiever. Van huisbazen die alsmaar de wet overtreden, vragen wij ons af of zij nog wel recht hebben op hun vergunning om kamers aan studenten te verhuren.

Meer weten over jouw huurrechten? Bekijk De Gouden Huurtips voor de tien tips!

Help mee!

Wil jij je inzetten om het probleem op de Utrechtse kamermarkt op te lossen? Word dan lid van de VIDIUS Commissie Stad. Met andere studenten werk je dan aan oplossingen voor onder andere het kamertekort maar denk je ook na over het openbaar vervoer, voorzieningen in De Uithof en de inrichting. Heb jij een goed idee voor Utrecht, kom dan een keer langs! Stuur hiervoor een mail naar commissiestad@vidius.nl!

 

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief