VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Grote zorgen toekomstige instroom meerjarige masters

In het wetsvoorstel voor het leenstelsel worden meerdere wijzigingen voorgesteld waardoor studeren in Nederland vanaf 2015 vele malen duurder wordt. De verbazing was dan ook groot toen bleek dat in het wetsvoorstel geen compensatieregeling voor meerjarige masters opgenomen zou worden.

De meest voorkomende nominale studieduur is een periode van vier jaar, namelijk drie jaar bachelor en één jaar master. Masters van bètastudies, verschillende medische masters en researchmasters duren 2 jaar waardoor de nominale studieperiode 5 jaar is. Het volgen van eerstegraadslerarenopleiding (educatieve master) kost vervolgens nog een extra jaar. De totale studieduur is in dit geval 6 jaar. Sommige masters, zoals Farmacie en (Dier)geneeskunde aan de Universiteit Utrecht hebben hier ook mee te maken. Hier duren de masters 3 jaar.
VIDIUS heeft samen met haar zusterbond VSSD in Delft een brief gestuurd naar de eerste en tweede kamer. Dit in samenwerking met verschillende studentenorganisaties en medezeggenschapsorganen uit Utrecht, Delft, Eindhoven, Twente en Leiden. Middels deze brief willen ondergetekende partijen hun zorgen uitspreken over de negatieve gevolgen van het niet compenseren van de meerjarige masters.

Klik hier om de volledige brief te downloaden.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief