VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Minder studenten verhuizen naar Utrecht door leenstelsel

Het centraal bureau van statistiek (CBS) heeft nieuwe cijfers gepubliceerd, waaruit blijkt dat veel minder studenten afgelopen zomer op kamers zijn gegaan. Vergeleken met 2014 verhuisden ruim 700 minder jongeren naar Utrecht. Uit de cijfers van het CBS komt duidelijk naar voren dat het leenstelsel studenten weerhoudt van verhuizen naar de plaats waar ze studeren. VIDIUS studentenunie vindt dit een slechte zaak.

Het aantal studenten dat direct in hun eerste studiejaar op kamers gaat, daalt sinds de invoering van het leenstelsel. Hoewel jongeren nog evenveel gaan studeren, blijven ze langer thuis wonen. VIDIUS studentenunie vindt dit een kwalijke ontwikkeling. “Tijdens de studententijd ontwikkelen veel jongeren zich persoonlijk en worden ze zelfstandig,” aldus voorzitter Thomas van Gemert. “Een eigen kamer in de stad waar je studeert, dichtbij de onderwijsinstelling en studiegenoten, speelt een belangrijke rol in het leven en voor de zelfstandige ontwikkeling van veel studenten.”

De daling van het aantal studenten dat op kamers gaat is in Utrecht verreweg het grootst. Van Gemert merkt op dat dit ligt aan het grote tekort aan betaalbare studentenhuisvesting in Utrecht. “Doordat er structureel te weinig kamers zijn, wordt er vaak te veel huur gevraagd voor deze kamers. Studenten besluiten dan liever wat langer bij hun ouders te wonen.” Utrecht is na Amsterdam de duurste Nederlandse stad voor studenten om in te wonen.

Het feit dat er minder studenten op kamers gaan, maakt weinig verschil voor het kamertekort. “Er zijn nog steeds 5000 studentenkamers te weinig in Utrecht,” aldus Van Gemert. “Dit jaar zijn er in Utrecht veel internationale studenten bijgekomen. De totale groep studenten die een kamer zoekt is daarom nog steeds groot.” Het is dus van belang dat er genoeg betaalbare huisvesting in Utrecht te vinden is voor alle studenten die hier willen studeren en wonen – of ze nu uit Nederland of uit China komen.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief