VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

In Utrecht geen plek voor The Student Hotel

The Student Hotel, een huisvester gericht op internationale studentenhuisvesting, heeft vergevorderde plannen om een vestiging in het Utrechtse Hoog Catharijne te openen. Dit woonconcept werkt met een hotelovereenkomst in plaats van een huurcontract voor verblijvende studenten. Hierdoor krijgen de kamerhuurders geen huurrechten – een onacceptabele situatie. Daarom roept de Utrechtse studentenvakbond VIDIUS de gemeente Utrecht op om een dergelijke onderneming te weren. 

Internationale studenten

In collegejaar 2015-2016 waren er 3480 internationale studenten in Utrecht, een aantal dat  steeds toeneemt. In tegenstelling tot veel Nederlandse studenten hebben deze studenten niet het netwerk en de mogelijkheden om te hospiteren. Ze zijn daarom toegewezen op gemeubileerde kamers die ze vooraf kunnen reserveren. Hun woningnood is hierdoor nog hoger dan die van Nederlandse studenten.

Student Hotel Utrecht

De vestigingen van The Student Hotel bieden een tijdelijke woonruimte aan zonder huurcontract, zonder enige huurrechten, en tegen een forse prijs. The Student Hotel claimt met hun woonconcept te voorzien in een behoefte aan luxe en dure studentenkamers. Het succes van de onderneming is echter te verklaren door de krappe woningmarkt en behoefte aan directe huisvesting. De eigenaar van The Student Hotel heeft eerder al aangegeven het hotel-concept toe te passen, zodat hij hiermee het Nederlandse huurrecht kan ontwijken. Het is daarom verbazingwekkend dat de gemeente Utrecht überhaupt in gesprek is gegaan met deze partij.

Geen huurbescherming en torenhoge huurprijzen

Studenten hebben geen enkele zekerheid wanneer ze woonachtig zijn in een hotelkamer. The Student Hotel kan bijvoorbeeld zomaar een kamer binnenlopen, wat bij een gewone huurovereenkomst valt onder huisvredebreuk en strikt verboden is. Omdat deze woonformule zich niet aan de reguliere huurwet hoeft te houden, is er geen maximale huurprijs. Dit leidt tot huurprijzen van maximaal €1100 per maand voor een kamer van 19m2, die volgens de huurwet maandelijks niet meer zou mogen kosten dan €341. Zelfs voor een kamer van €635 betaalt een student alsnog het dubbele van wat er volgens de huurwet voor gevraagd mag worden.

Recent heeft The Student Hotel in verschillende media aangegeven dat studenten meer behoefte hebben aan zekerheid dan aan huurrecht. Huurrecht is echter niet iets wat je optioneel kan maken. Het is een basisrecht voor iedereen die in Nederland huurt. Sinds invoering van de Wet Doorstroming Huurmarkt vorig jaar is het mogelijk om tijdelijke huurcontracten aan te bieden. The Student Hotel heeft geen enkele reden om deze huurcontracten niet aan te bieden, behalve dat ze hiermee minder winst kunnen maken.

Gemeente Utrecht is aan zet

De zorgen over Student Hotels blijken ook uit recent gestelde kamervragen door het CDA en de PvdA. Minister Blok van Wonen gaf aan dat The Student Hotel gezien moet worden als reguliere studentenhuisvesting. Huurders in een Student Hotel hebben dus recht op huurrecht en huurbescherming. De minister legt echter alle verantwoordelijkheid bij de lokale politiek. De gemeente Utrecht zou een dergelijke partij dus halt toe moeten roepen. Juist in een stad met zo’n enorme woningkrapte als Utrecht, is het van belang dat het spel eerlijk gespeeld wordt en iedereen zich aan het huurrecht houdt.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief