VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Minister Blok schept fietschaos in studentensteden

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst wil af van eisen rond fietsenbergingen bij studenten- en zorgcomplexen. VIDIUS studentenunie is verbijsterd over dit voornemen, dat zal leiden tot meer fietsproblematiek voor de gemeente Utrecht zoals enorme chaos van geparkeerde fietsen op straat bij met name studentencomplexen. 

In het Bouwbesluit van 2012 is bepaald dat wooncomplexen, zoals studentenflats, over fietsenbergingen van ten minste 1,5 vierkante meter per woonfunctie moeten beschikken. Minister Blok wil nu voor studenten- en zorgcomplexen deze specifieke bepalingen schrappen en volstaan met een algemene bepaling. Hierin staat enkel dat een woonfunctie een tegen weer en wind beschermde bergruimte voor fietsen moet hebben.

Isabelle Beelen, voorzitter van VIDIUS studentenunie, verwacht dat het aantal fietsdiefstallen fors zal stijgen als er geen bergingen meer beschikbaar zijn. “De minister scheept de gemeentes van grote steden op met meer fietsproblemen, terwijl de gemeente Utrecht hard aan het werk is om haar fietsprobleem op te lossen in samenwerking met burgers”.

Daarnaast verwacht VIDIUS dat deze aanpassing van het bouwbesluit zal uitmonden in complete chaos rondom de talrijke studentenhuisvesting in Utrecht.“Woningcorporaties zullen studentencomplexen gaan bouwen met minuscule bergingen voor fietsen. Studenten zullen hun fietsen overal en nergens gaan parkeren.” aldus Beelen.  “Zelfs al zou dit leiden tot meer studentencomplexen, de veiligheid zou voorop moeten staan. We willen niet dat hulpdiensten verhinderd worden om deze huizen te bereiken.”

Klik hier om de plannen van minister Blok in te zien. 

 

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief