VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Mondige student vaker bedreigd door huisbaas

Steeds meer Utrechtse studenten worden bedreigd door hun huisbaas, schrijft de Telegraaf op 21 februari 2014. De huiseigenaren zijn doodsbang dat de studenten naar het Huurteam stappen om zo een lagere huur te bedingen en een betere woonomstandigheid te eisen. Door druk uit te oefenen op de studenten proberen zij te zorgen dat de studenten zich gedeisd houden.


Verhuurders zijn doodsbang voor stap naar Huurteam

De Utrechtse studentenunie VIDIUS krijgt hier steeds vaker signalen over binnen. Ook het Utrechtse Huurteam, waar studenten kunnen aankloppen wanneer de huurprijs te hoog is, ziet een stijging in het aantal klachten over ‘ongewenst verhuurdersgedrag’. Hoe hoog deze stijging exact is, kan zij nog niet zeggen, een rapport met cijfers hierover verschijnt volgende maand.

VIDIUS noemt de ontwikkeling zorgelijk. Steeds meer studenten weten het huurteam te vinden en dat merken huisbazen ook. We horen dat huurders e-mails krijgen waarin de huisbaas hen bedreigt. Er zijn zelfs studenten die melding hebben gedaan bij dreiging bij het tekenen van het contract. De huisbaas zegt dan dat ze onder geen beding naar het huurteam mogen stappen. “Voor hen honderden andere studenten die de kamer willen hebben”, zegt Harm de Jong, voorzitter van VIDIUS.

Afsluiten

Er zijn talloze voorbeelden van huisbazen die studenten het leven zuur maken nadat zij naar het huurteam zijn gestapt. Zo zijn er klachten binnengekomen van huisbazen die plots gas en water afsluiten of de internetkabels afknippen. Ook zijn er huisbazen die plots de medebewoners niet meer laten meebeslissen over wie bij hen in huis komt wonen.

Sinds 2010 is het team actief in de Domstad. Huurders die vrezen dat zij te veel huur betalen kunnen hier aankloppen voor (juridische) hulp. Ook wanneer een huis slecht is onderhouden of wanneer een huisbaas ‘ongewenst verhuurdersgedrag’ vertoont, kan de hulp van het team worden ingeroepen. Het Huurteam helpt studenten om naar de huurcommissie, politie of rechter te stappen. Volgens het team betaalt een Utrechtse student gemiddeld 100 euro te veel voor een kamer.

Bron: De Telegraaf Utrecht, vrijdag 21 februari 2014, door: Iris van Deinse

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief