VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Toezichthouders onderwijs ontvangen liefdesbrief

Valentijnsdag is de dag van de liefde, aandacht en genegenheid. De liefde voor het hoger onderwijs heeft VIDIUS deze dag betuigd door liefdesbrieven te sturen aan de Raad van Toezicht van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Op deze manier wil de Utrechtse studentenunie de toezichthouders wakker te schudden voor het toenemende rendementsdenken in het hoger onderwijs.

In de brief wordt gesproken over de verloren liefde voor het onderwijs. Inspiratie, ambitie en excellentie verdwijnen en maken plaats voor rendabiliteit en ondernemerschap. “In de droom van VIDIUS staat onderwijs en onderzoek nog centraal, ook in Utrecht merken we dat de hogeschool en universiteit veel meer bedrijven worden”, zegt Harm de Jong, voorzitter van VIDIUS studentenunie. De studentenunie wil de toezichthouders erop wijzen dat het hun taak is dat jonge mensen zich blijvend kunnen ontwikkelen en het beste uit zichzelf kunnen halen.

De Utrechtse onderwijsinstellingen doen het goed in Nederland maar ook wereldwijd. Toch moeten we ervoor waken dat de unieke en optimale ontplooiing voor iedere student mogelijkheid, zegt de Jong. “Studenten moeten hun capaciteiten zo goed mogelijk in de praktijk brengen, het lijkt erop dat die liefde voor het onderwijs is uitgedoofd”. De nieuwe masterfase die de Universiteit Utrecht wil invoeren, kent geen ruimte voor masters met minder dan 20 studenten. Dat excellent scorende masters moeten sluiten omdat zij niet aan kwantitatieve eisen voldoen, is een doorn in het oog van de studentenunie.

VIDIUS gelooft dat de liefde in het onderwijs terug kan komen maar wijst de raden van toezicht erop dat zaken pas gemist worden wanneer ze er niet meer zijn. Daarom daagt zij de toezichthouders uit om hun roze bril weer op te zetten om te ontdekken waar het in het hoger onderwijs echt omdraait: nieuwe dingen leren met een grote ambitie voor de toekomst.

Lees hier de liefdesbrief

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief