VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Nationale Fietstelweek 2016 van start!

Na het succes van afgelopen jaar gaat volgende week de tweede editie van de Nationale Fietstelweek van start. Maandag 19 september zal de aftrap van dit grote fietsonderzoek plaatsvinden. Uit de resultaten van de Nationale Fietstelweek van 2015 bleek het fietspad bij het Smakkelaarsveld (naast Utrecht CS) het drukste stukje fietspad van Nederland te zijn. Uit het onderzoek van 2015 bleek ook dat de fietser in de provincie Utrecht de grootste kans heeft op vertraging. Op dit moment doen er 3.538 Utrechters mee aan het onderzoek, maar de organisatie hoopt de 4.622 van afgelopen jaar te overschrijden.

Waarom wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Over het rijgedrag van automobilisten is al veel bekend. De invoering van de OV-chipkaart heeft het mogelijk gemaakt om het reisgedrag binnen het openbaar vervoer te registreren. Over het gedrag van fietsers daarentegen is nog maar weinig bekend. De Nationale Fietstelweek richt zich op het registreren van het fietsgedrag door bij te houden hoe we ons op de fiets verplaatsen, met welke snelheid, op welke tijdstippen en met hoeveel tegelijk. Daarnaast bekijken ze waar de grote vertragingen ontstaan.

Wat heb je nodig om mee te kunnen doen?

Een fiets, je mobiele telefoon met gps-locatie en de gratis fietstel-app. Vanaf 19 september worden je fietsactiviteiten een week gevolgd. De app zal automatisch registreren welke routes je neemt en hoe lang je daarover doet.

Wat heb je eraan als je meedoet?

Hoe meer mensen er mee doen, hoe meer informatie de organisatie kan registreren om de fietspaden binnen en rondom Utrecht te verbeteren. De Fietstelweek hoopt te achterhalen waarom fietsers bepaalde routes nemen en waarom sommige routes worden gemeden. Deze fietspaden zullen vervolgens verder onderzocht worden op veiligheid, verlichting of drukte. Ook kunnen ze meten hoe lang je erover doet om je fiets te stallen zodat gemeenten inzicht krijgen in welke stallingen te vol zijn. Je maakt bovendien ook nog kans op een van de 25 fietsen die verloot worden onder de deelnemers.

Waar komt deze informatie terecht?

De vergaarde data wordt uitgereikt aan overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties om het Nederlandse fietsnetwerk te verbeteren. De gegevens zullen vanzelfsprekend anoniem verwerkt worden. De resultaten uit 2015 hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat verkeerslichten anders zijn afgesteld om fietsers vaker groen licht te geven op plekken waar vaak fietsfiles ontstonden.

Vorig jaar stond Utrecht in de top 3 meest actieve deelnemers per regio op de eerste plaats met 1 op de 263 inwoners die meedeed. Wil jij dit jaar ook meehelpen  aan het verbeteren van het fietsnetwerk rondom Utrecht? Download nu de gratis app in je appstore!

Kijk voor meer informatie op Facebook of de website.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief