VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Protestactie Studentenhuisvesting

Jouw kamer, jouw toekomst

Op 10 november komen we samen op het Janskerkhof om aandacht te vragen voor meer studentenhuisvesting. We willen meer steun voor studentenhuisvesting, meer geld voor grondbeleid en meer aandacht voor de wooncrisis. Een studentenkamer is fundamenteel voor een rijk studentenleven. Jouw kamer is jouw toekomst!

Studentenhuisvesting is de afgelopen decennia een belangrijk thema geworden in Utrecht. De gemeente constateert een tekort van 5.300 studentenwoningen in onze stad. Dat is problematisch, omdat op kamers gaan fundamenteel kan zijn voor een breed studentenleven. 

Het gevaar loert dat op kamers gaan en de bijkomende persoonlijke ontwikkeling een luxe wordt voor de elite. Dat wordt bevestigd door de resultaten van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting: steeds minder Nederlandse studenten kunnen op kamers. 

Als studentenvakbond maken wij ons hard voor meer studentenhuisvesting. De afgelopen jaren zien we dat de Gemeente Utrecht het probleem begint aan te pakken. In 2030 wil de gemeente het tekort hebben ingehaald. Toch is er blijvende aandacht nodig voor dit probleem. Zo moet de kwaliteit en bereikbaarheid van de kamers op acceptabel niveau blijven. Studenten zouden geen kamers moeten delen of alleen huisvesting vinden in randgemeentes. Ook moet er goed worden gelet dat de gemeente en huisvesters meer kamers blijven realiseren. De enige duurzame oplossing is en blijft: meer bouwen voor studenten. 

Wij constateren dat er meer gebouwd kan worden om het doel van de gemeente te halen. Meer studentenkamers op de IBB wordt uitgesteld. Kamersplitsen wordt nog steeds ontmoedigd. Grote huisvestingsprojecten worden niet opgepakt.  Hiertoe wil VIDIUS studentenunie actie gaan voeren. Op het Janskerkhof verzorgen wij op 10 november een VrijMiPro (vrijdagmiddagprotest) om 16:00. Wij verzorgen liveoptredens van tegendraadse Nederpop, activistische leuzen van straatsoldaten en verrassende inzichten van echte kenners. 

Steun onze actie en kom op 10 november om 16:00 naar het Janskerkhof!

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief