VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Universiteit Utrecht omzeilt studenten bij masterherziening

De Universiteit Utrecht heeft de plannen voor een instellingsbrede masterherziening al klaarliggen, maar de medezeggenschap werd daarover onlangs pas ingelicht. VIDIUS studentenunie vindt het schandalig dat studenten bij beslissingen met grote gevolgen voor het opleidingsaanbod zo weinig worden betrokken.

Het College van Bestuur wil haar masteraanbod drastisch herzien. De huidige masters zouden niet aansluiten op de vraag van de arbeidsmarkt, beschikken over onaantrekkelijke namen en worden in het algemeen niet aantrekkelijk gevonden door studenten. Bij een plan van deze omvang moet het universiteitsbestuur de studenten al in een vroeg stadium betrekken. De voorbereidingen binnen de faculteiten zijn echter al in gang gezet, voordat de medezeggenschap werd ingelicht. “Het is onacceptabel dat het bestuur nu over de medezeggenschap heen stapt en de Universiteitsraad in een dermate laat stadium informeert”, zegt Louis Roghair, woordvoerder van studentenunie VIDIUS. “Werkelijke inspraak is op deze manier niet niet meer mogelijk. De Universiteitsraad wordt alleen gevraagd bij het kruisje te tekenen, in plaats van deze voorafgaand bij de tekentafel te betrekken.”

Eerder dit collegejaar is de medezeggenschap aan de Universiteit van Amsterdam flagrant gepasseerd. VIDIUS is bang dat er bij universiteitsbesturen een trend ontstaat die voorkomen moet worden. Roghair: “Studenten willen graag meedenken over projecten die van zeer grote toegevoegde waarde zijn.” De komende tijd houdt de Universiteitsraad de situatie rondom de masterherziening scherp in de gaten en zal het College van Bestuur  van gevraagd en ongevraagd advies voorzien.

 

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief