VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Geneeskundestudenten Universiteit Utrecht verliezen 10.500 euro door roostering

Derdejaars studenten van de opleiding geneeskunde aan de Universiteit Utrecht kregen afgelopen maand slecht nieuws. Als zij op of na 1 augustus nog een beoordelingsmoment hebben voor hun bachelor, vallen zij voor hun master onder het nieuwe leenstelsel. En dat is nogal wat voor een master van 3 jaar; zo’n 10.500 euro aan basisbeurs lopen zij mis.
Er zijn twee startmomenten voor de master van geneeskunde. De studenten die zich op Studielink kunnen inschrijven voor het eerste startmoment in augustus, starten vóór 1 september en vallen daarmee nog net buiten het leenstelsel. Iedereen die op of na 1 september begint, krijgt geen basisbeurs meer. Of je je kan inschrijven voor de augustus instroom hangt af van het laatste beoordelingsmoment. Het laatste beoordelingsmoment op of na 1 augustus betekent niet dat dit enkel studenten met een herkansing betreft. Ook de beoordeling van een coschap kan later gepland staan.

Dit probleem raakt zeker 100 derdejaars geneeskunde. VIDIUS studentenunie heeft de afgelopen week meerdere e-mails ontvangen van verontruste studenten. “Het is onacceptabel dat een groot deel van de studenten buiten hun eigen schuld om nu drie jaar basisbeurs mislopen waar hun medestudenten dit wel ontvangen. Zeker met een full-time driejarige master zoals geneeskunde is het moeilijk om een baantje te zoeken om van te leven en collegegeld van te betalen. Helemaal als je dit pas een paar maanden voor de start van je master te horen krijgt.” aldus Isabelle Beelen, voorzitter van VIDIUS. “Dit is wederom een geval dat laat zien dat het leenstelsel te snel en zonder nadenken is ingevoerd”.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief