VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Schaarste aan studenten op HO-Tour

Afgelopen maandag waren wij met een VIDIUS-delegatie aanwezig bij de HO-tour voor Midden-Nederland. Het onderwerp van de dag: digitalisering en flexibilisering. De opbrengsten van deze gesprekken zouden, volgens de site van het ministerie van Onderwijs, een bijdrage leveren aan de strategische agenda hoger onderwijs, onderzoek en wetenschap, die in de zomer van 2015 verschijnt.

Wat ook op deze site vermeld staat, is dat de minister hogescholen en universiteiten uitnodigt om naar de bijeenkomst te komen met een delegatie van, wij citeren: ‘vooral studenten en docenten’.

Toen wij erachter kwamen dat er geen open aanmelding was voor deze inspraakmogelijkheid en er bij ons geen uitnodiging op de mat viel, zagen wij de noodzaak onszelf uit te nodigen. Daarop werd gelukkig positief gereageerd en wij mochten drie van onze bestuursleden naar de HU sturen op maandag.

Daar aangekomen werd het ons pijnlijk duidelijk dat niet iedereen het ministerie had kunnen bereiken. De medezeggenschap was ondervertegenwoordigd: drie universiteitsraadsleden die onderling hebben moeten vechten voor een plekje en vier HSR-leden van wie een aantal aanwezig waren als onderdeel van de organisatie. Studieverenigingen waren prominent afwezig en de individuele student, zoals de intrinsiek geïnteresseerde onderwijskundestudent of ICT‘er, schitterde ook door afwezigheid.

Na het plenaire deel, waar minister Bussemaker zichzelf uitvoerig prees voor het goede contact met studenten en jongeren, viel het ons op dat met een beetje geluk bij iedere discussietafel welgeteld één student aangeschoven zat. Eén student die weliswaar om de haverklap om zijn mening gevraagd werd en die dan ook zeer gewaardeerd werd door de andere discussietafelleden, dikwijls docenten of beleidsmakers, maar ook mensen uit het bedrijfsleven die werkten met ICT en onderwijs.

Het is niet zo dat er geen prachtige diversiteit bereikt was, maar wij als studenten voelden ons popsterren; iedereen wilde ons spreken, onze mening weten en ook op de video met de sfeerimpressie werd regelmatig op ons ingezoomd. De verbazing over onze aanwezigheid is niettemin schokkend, het had natuurlijk vol met studenten moeten zitten.

Al met al was de HO-tour Midden-Nederland een geslaagde dag. De genodigden hebben kunnen genieten van pitches en mooie gesprekken. Minister Bussemaker zou zeker met deze input aan de slag moeten kunnen. Wij hebben daarom ook maar één aanbeveling: nodig voor de laatste HO-tours meer van die welgewaardeerde studenten uit!

 

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief