VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Kamertekort drijft studenten in armen huisjesmelkers

Utrecht, 4 december 2015, 11:00

Woensdag meldde RTV Utrecht dat de beruchte huisjesmelker Marcel van Hooijdonk studenten wegpest uit het complex op de Zamenhofdreef. Diezelfde dag heeft wethouder Paulus Jansen (Wonen) de gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang van het Actieplan Studentenhuisvesting Utrecht. Hierin staat dat het kamertekort is toegenomen tot 8.300. Utrecht heeft de hoogste spanning op de kamermarkt van Nederland.


Kamertekort

Een hoge spanning op de kamermarkt betekent dat er veel studenten zoeken naar een kamer, maar die niet kunnen vinden. Huisjesmelkers als Marcel van Hooijdonk profiteren hier van. Pijke Dorrestein, voorzitter VIDIUS studentenunie: “Het kamertekort drijft studenten in de armen van huisjesmelkers. Studenten zijn soms zo wanhopig op zoek naar een kamer, dat ze een kamer accepteren met een veel te hoge huur en slechte voorzieningen.” De enige structurele oplossing om dit soort malafide praktijken op te lossen is om het kamertekort drastisch te verminderen.

Keihard aanpakken

Naast het kamertekort verminderen, moet er snel een oplossing komen om huisjesmelkers keihard aan te pakken. Pijke Dorrestein: “Het is tijd om voor goed met huisjesmelkers af te rekenen. Dit begint met aangifte doen en mistanden melden bij het meldpunt huisjesmelkers. Zo kan veel bewijs worden verzameld.” Ook de gemeente heeft een belangrijke rol.  “De gemeente moet alle middelen aangrijpen, binnen de wet, om een einde te maken aan de ernstige mistanden. Middelen als de bestuurlijke boete of het in beheer nemen van een pand moeten hierbij niet geschuwd worden.”, aldus Dorrestein.

Bijdrage VIDIUS

VIDIUS studentenunie levert ook een actieve bijdrage aan het aanpakken van huisjesmelkers. VIDIUS promoot en beheert de website normalehuur.nl waarop studenten hun huurprijs kunnen checken. Verder werkt VIDIUS samen met het huurteam. Vorig jaar zijn huurders van Marcel van Hooijdonk door VIDIUS en het Huurteam actief benaderd om misstanden te melden. Dit leverde veel op. In de eerst helft van 2015 zijn in totaal 147 procedures gestart door het Huurteam bij de Zamenhofdreef, Gloriantdreef en Lohmanlaan blijkt uit de voortgangsbrief van wethouder Jansen. Pijke Dorrestein: “Na dit nieuwe incident zullen we blijven doorzetten om definitief een eind te maken aan dit probleem. Het zou goed zijn om als gemeente, studenten, politiek en huurders hierin gelijk op te trekken.”

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief