VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

VIDIUS studentenunie ondertekent brandbrief over herziene Woningwet

Utrecht, 1 december 2015

VIDIUS studentenunie is een van de ondertekenaars van de brandbrief die de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en lokale studentenvakbonden naar minister Stef Blok hebben gestuurd over de herziene Woningwet. Hierin staat  dat beleggers en sociale studentenhuisvesters niet meer samen mogen werken. Hierdoor staan honderden nieuwe, betaalbare studentenwoningen op de tocht.


 

Samenwerking levert meer op

De grootste studentenhuisvester van Utrecht, SSH, maakt gebruik van samenwerkingen met beleggers. Pijke Dorrestein, voorzitter VIDIUS studentenunie: “Het project dat SSH gaat realiseren op de Opaalweg wordt gerealiseerd in samenwerking met beleggers. Als het verbod er komt moet naar nieuwe financiering worden gezocht. Er bestaat een reële kans dat het project dan niet doorgaat. Het gaat om honderden studentenkamers die hard nodig zijn.” Het studentencomplex De Sterren in het voormalige provinciehuis is een ander voorbeeld. De Sterren is gerealiseerd door een samenwerking tussen SSH en De Waal Beheer. De Sterren heeft 690 onzelfstandige studentenkamers.

Sociale studentenhuisvesters beschikken niet over genoeg eigen financiële middelen om te voldoen aan de vraag naar nieuwe, betaalbare studentenwoningen. In de afgelopen jaren hebben ze met succes samen gewerkt met beleggers om grote projecten te financieren. Pijke Dorrestein: “Zonder de samenwerking tussen beleggers en sociale huisvesters is het onmogelijk om te voldoen aan de vraag naar nieuwe, betaalbare studentenwoningen. Juist sociale huisvesters zijn bedoeld om in dit segment woningen te creëren. Door de herziene Woningwet kunnen ze hun taak niet goed meer uitvoeren.”

Kamernood neemt toe

Uit de laatste cijfers blijkt dat er 8.290 kamers tekort zijn in Utrecht. Door het verbod op samenwerking met beleggers zal het kamertekort nog verder toenemen. Het zal voor studenten hierdoor nog moeilijker worden om een kamer te vinden. Daarnaast is er een samenhang tussen het kamertekort en betaalbaarheid. Zolang het kamertekort niet wordt opgelost zullen ook de torenhoge prijzen voor studentenwoningen in stand.

Als samenwerking tussen sociale huisvesters en beleggers inderdaad verboden wordt zal het tekort in Utrecht zeer sterk toenemen. Ook op de particuliere markt veel minder studentenkamers worden gecreëerd. Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad namelijk ingestemd met nieuwe regels rondom splitsen en omzetten die het veel lastiger maakt om nieuwe studentenwoonruimte te creëren die geschikt voor studenten. Dorrestein: “Utrecht wordt door dit verbod dubbel geraakt. Door de nieuwe strenge regels omtrent splitsen en omzetten kan de particuliere markt niet compenseren voor het gat dat sociale huisvesters laten.”

Woensdag zal dit onderwerp worden besproken in het Algemeen Overleg over o.a. studentenhuisvesting. Minister Stef Blok (Wonen) zal dan ook bekend maken of het voor sociale huisvesters daadwerkelijk verboden gaat worden om met beleggers  samen te werken.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief