Utrecht – Afgelopen dinsdag heeft de Tweede kamer een motie van CDA en D66 aangenomen die het weer mogelijk maakt voor studentenhuisvesters om samen te werken met (institutionele) beleggers. Voorzitter VIDIUS studentenunie, Pijke Dorrestein: “Door deze motie krijgen studentenhuisvesters meer mogelijkheden om te investeren in betaalbare studentenkamers. Dit is uitstekend nieuws voor studenten.”
Brandbrief
De samenwerking tussen studentenhuisvesters en (institutionele) beleggers was eerder verboden door de vernieuwde woningwet die per 1 juli van kracht is. Eerder deze maand tekenden VIDIUS, andere lokale studentenbonden en de Landelijke Studentenvakbond nog een brandbrief gericht aan minister Blok (Wonen) waarin werd opgeroepen het verbod op samenwerken op te heffen. De bouw van honderden studentenkamers stond door het verbod op de tocht. Met deze motie is een einde gekomen aan de onzekerheid. Dorrestein: “De politiek heeft goed naar ons geluisterd. We zijn zeer tevreden met dit resultaat.”
Contractuele eisen
Niet alles blijft hetzelfde als voor de invoering van het verbod. Samenwerking tussen studentenhuisvesters en (institutionele) beleggers wordt gebonden aan voorwaarden. Zo wordt bij samenwerking contractueel uitgesloten dat de belegger gebruik kan maakt van staatsteun. Ook mogen er geen extra financiële risico’s zijn voor de studentenhuisvester door de samenwerking en ligt het eigenaarsrisico bij de belegger. Dorrestein: “Deze voorwaarden laten zien dat er geleerd is van de parlementaire enquête Woningcorporaties. Door deze voorwaarden kunnen huurders niet de dupe worden van de samenwerking, maar blijft het mogelijk om meer betaalbare studentenkamers te realiseren.”
Succesvolle voorbeelden
In Utrecht zijn er al een aantal succesvolle voorbeelden van samenwerkingen tussen studentenhuisvesters en (institutionele) beleggers. De transformatie van het oude provinciehuis op de Archimedeslaan is bijvoorbeeld gerealiseerd door een samenwerking tussen SSH en De Waal Beheer. Ook het nog te realiseren project aan de Opaalweg wordt in samenwerking gebouwd. Dorrestein: “Hopelijk kan door deze motie snel de eerste paal de grond in.”