VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

VIDIUS opent meldpunt criminaliteit studentencomplexen

Op Facebookgroepen van diverse Utrechtse studentencomplexen regent het meldingen over criminaliteit. Er is sprake van een ware criminaliteitsgolf rond de studentencomplexen. Reden voor VIDIUS studentenunie om het meldpunt ‘Criminaliteit studentencomplexen’ te openen.


Criminaliteitsgolf
In de eerste weken van 2016 is er een ware criminaliteitsgolf gaande bij studentencomplexen. Pijke Dorrestein, voorzitter van VIDIUS studentenunie: “Dit zijn geen incidenten meer. Al weken worden er heel veel meldingen gedaan. Dit is een structureel probleem waar echt iets aan gedaan moet worden.” De meldingen gaan over verschillende vormen van criminaliteit. Veel voorkomende meldingen zijn diefstal van fietsen en kentekenborden, auto- en woninginbraak, verdwijning van voorzieningen in gemeenschappelijke ruimtes en vernieling. Dorrestein: “De omgeving van de studentencomplexen is vaak verlaten en slecht verlicht. Voor criminelen is het de ideale plek om bijvoorbeeld auto-inbraken te plegen.”

Meldpunt Criminaliteit studentencomplex
Voor VIDIUS zijn de meldingen reden om een het meldpunt Criminaliteit studentencomplexen te openen. Dorrestein: “Met het meldpunt willen we de schaal en ernst van de criminaliteit in kaart brengen. Met de resultaten gaan we in gesprek met onder andere SSH en de gemeente Utrecht om een oplossing te zoeken voor dit probleem”. Het meldpunt is geen vervanging van het werk van de politie. Dorrestein: “Uiteraard adviseren wij studenten om ook altijd aangifte te doen bij de politie.” Studenten kunnen melding maken via criminaliteitstudentencomplexen@vidius.nl of via https://www.vidius.nl/meldpunt

“Onveilig en angstig gevoel”
Bewoner van het grote studentencomplex Tuinwijk-West Complex, Pieter ten Broeke, heeft veel last van de criminaliteit rond het complex. Pieter: “Mijn fiets is vorige maand gestolen terwijl ik hem op een dubbel slot had gezet. Diezelfde dag zijn er nog veel meer fietsen gestolen. Achteraf bleek dat criminelen met een busje met aanhanger al die fietsen hadden gestolen.” De criminaliteit rond het complex is ook een reden om niet meer de auto in de buurt te parkeren. Pieter: “Als ik de auto van mijn ouders leen, zet ik die niet meer naast het complex vanwege het grote risico op inbraak en diefstal.” Ook in het studentencomplex is het niet altijd veilig. Pieter: “Laatst sliep er iemand die hier niet hoorde in het trappenhuis. Ik voel me zelf wel veilig maar ik kan me voorstellen je daar een onveilig en angstig gevoel van kan krijgen.”

De Uithof al langer onveilig
Criminaliteit bij studentencomplexen is geen nieuw fenomeen. Onlangs werd de Utrechtse serieverkrachter Gerard T. veroordeeld tot 16 jaar celstraf. Hij maakte onder andere zijn slachteroffers op de Utrechtse studentencampus de Uithof. Door de beperkte straatverlichting en het gebrek aan sociale veiligheid wordt de Uithof door veel studenten als onveilig ervaren. Er wonen momenteel 2500 studenten op de Uithof.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief