VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

VIDIUS steunt protest tegen bezuinigingen studentensport

Utrecht, 31 augustus – Studenten protesteren vandaag tijdens de opening van het academisch jaar tegen de bezuinigingen op de studentensport in Utrecht. De studenten protesteren op het Domplein in aanwezigheid van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij spreekt tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit Utrecht in de Domkerk. Pijke Dorrestein, voorzitter van VIDIUS studentenunie: “Op deze manier moet de boodschap aankomen dat er echt meer geld nodig is.”

 


Het protest wordt georganiseerd door alle Utrechtse studentensportverenigingen. Zij verloren afgelopen jaar een groot deel van hun subsidie. Dit was een gevolg van bezuinigingen op de studentensport door zowel de gemeente Utrecht als de Hogeschool Utrecht. Volgens de sportverenigingen is er minstens twee ton van de onderwijsinstellingen nodig om het gat te dichten. De studentensportverenigingen hebben ook een petitie gestart tegen de bezuinigingen. Deze is inmiddels door ruim 500 mensen ondertekend.

 

VIDIUS studentenunie heeft als belangenorganisatie van Utrechtse studenten al veel verontruste sportverenigingen gesproken. Pijke Dorrestein legt uit: “De verenigingen zijn bang voor teruglopende ledenaantallen, omdat ze nu hun contributies moeten verhogen. Sommige kleine verenigingen vrezen zelfs voor hun voortbestaan.”  Door de komst van het leenstelsel is er een extra drempel om te betalen voor sport. Terwijl er volgens VIDIUS juist geen drempel zou mogen bestaan. “Het is onbegrijpelijk dat we als maatschappij de waarde van sport haast unaniem onderkennen, maar er toch minder geld voor over hebben,” aldus Dorrestein.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief