VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

VIDIUS studentenunie stomverbaasd over declaraties bestuur universiteit

Uit onderzoek van RTLnieuws blijkt dat het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht de kroon spant wat betreft reiskosten declaraties. De universiteit die in haar strategisch plan de nadruk legt op duurzaamheid en transparantie blijkt deze waarden nu aan haar laars te lappen. VIDIUS studentenunie, de Utrechtse belangenbehartiger, is op zijn zachtst gezegd verbijsterd over deze bevindingen. Met bedragen voor autoritjes met privéchauffeur die oplopen tot 250.000 euro per jaar, overschrijdt ons CvB alle normen.


Er is de laatste maanden veel aandacht voor de onvrede over het reilen en zeilen op de universiteiten in Nederland. Vergeleken met de UvA leek de UU er goed vanaf te komen. De UU blijft zich trots presenteren met kernwoorden als vertrouwen en transparantie, maar toch verzaakt zij de reisgelden te benoemen in haar jaarverslag. De titel van declaratiekoningin zal voor Marjan Oudeman, niet zomaar weg te wuiven zijn. Er zijn namelijk normen opgesteld voor sober declareren van onderwijsgeld.

De Universiteit Utrecht legt in haar strategisch plan de nadruk op duurzaamheid. Des te verbaasder was Isabelle Beelen, voorzitter van VIDIUS studentenunie, dus toen zij te horen kreeg wat de uitkomst was van het onderzoek van RTL: “Het gaat bij deze declaraties vooral om rondgereden worden door een privé chauffeur. Als duurzaamheid zo hoog in het vaandel staat, volg dan het voorbeeld van Karl Dittrich en neem een abonnement op de eerste klas van NS” aldus een gepikeerde Beelen.

Daarnaast kan Beelen wel andere posten bedenken waar meer geld naartoe kan. Kort geleden werd er door de universiteitsraad en VIDIUS gestreden voor hogere bestuursbeurzen voor studentbestuurdes. Beelen vraagt zich nu af hoe anders dit had kunnen lopen: “hoeveel beurzen hadden we er nog uit kunnen slepen als Marjan Oudeman de trein zou nemen?”


 

Extra informatie studentenprotesten Utrecht
In Utrecht hebben de studentenprotesten navolging gekregen binnen De Nieuwe Universiteit UTRECHT (DNUU) en RethinkUU. Daar worden frustraties over tijdelijke contracten en rendementsmaatregelen uitgebreid besproken.

Extra informatie bonnetjesaffaire 2014
Tussen 2011 en 2013 woedde er in Utrecht al een ware bonnetjesaffaire toen destijds VVD-kamerlid Pieter Duisenberg om opheldering vroeg over het declaratiegedrag van het Utrechtse universiteitsbestuur naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief