VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Bestuursblog: VIDIUS & het onderwijs

Met onze installatie op 27 augustus en dus de start van ons bestuursjaar, is er niets meer in het nieuws geweest dan het onderwijs. Een onderwerp dat voor ons, studenten, maar al te relevant is. Tevens een onderwerp dat ons bestuursjaar dynamisch zal maken dit jaar.

 

Hoewel we 27 augustus officieel geïnstalleerd werden, begonnen we al gauw aan onze bestuurlijke taken. Maar in plaats van onszelf bekend maken met ons kantoor op de Pnyx op onze eerste week als VIDIUS bestuur (wat van korte duur zou zijn), besloten wij niet te werken achter de schermen, maar ervoor te treden. Op 2 september was het eerste wat wij deden met het voltallige negende bestuur der VIDIUS protesteren tegen de commissie-Van Rhijn en tegen het adviesrapport dat door Van Rhijn is uitgebracht. Een rapport dat vertelt hoe het Hoger Onderwijs in het verloop beter bekostigd kan worden, namelijk door geld over te hevelen van alfa, sociale en medische studies naar beta.

 

Met een grote stoet van zowel studenten als docenten hebben wij naast de Pieterskerk in Leiden waar de ceremoniële academische jaaropening plaatsvond, inclusief een toespraak van de minister van OCW Ingrid van Engelshoven (D66), een alternatieve opening bijgewoond.

 

Snel bleek dat dit niet de eerste keer zou zijn dat wij onze ontstemming zouden laten horen over het onderwijs. Samen met een tal aan jongerenorganisaties heeft VIDIUS eveneens Coalitie-Y ondertekend en overhandigd in Den Haag. Een jongeren manifest dat pleit voor

de verlaging van de druk op generatie Y door bijvoorbeeld de afschaffing van het leenstelsel, een generatie dat te kampen heeft met hoge studieschulden, een onzekere arbeidsmarkt en overspannen woningmarkt.

 

Diezelfde generatie Y, maar ook de generatie Z en generatie Alpha, kregen op prinsjesdag ook nog eens te horen dat het hoger onderwijs en onderzoek wederom bezuinigingen moet toezien van ruim 226 miljoen euro wegens het afschieten van de renteverhoging op de studieschulden. Dit betekent niet alleen dat er geen investeringen komen om de commissie-Van Rhijn op te vangen, maar dat onze studieschulden verder zullen rijzen zonder de beloofde investeringen.

 

 

 

Om een tegengeluid te laten horen is de jongerenbeweging van de FNV, Young & United een campagne gestart waarbij VIDIUS zich aansluit. Met de hashtag #nietmijnschuld, geeft ook VIDIUS aan dat het genoeg is. Geen leenstelsel meer, compensatie voor studenten onder het leenstelsel en het onderwijs moet hier niet de dupe van worden.

 

 

Al met al waren het een eerste paar drukke activistische weken voor VIDIUS en zal VIDIUS zeker nog vaker van zich laten horen dit jaar.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief