VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Internationale student heeft het zwaar tijdens kamerzoektocht en wil betaalbaarheid

De Monitor Internationale Studentenhuisvesting Utrecht 2018-2019 laat zien dat internationale studenten in Utrecht nog steeds tegen veel problemen aanlopen: de kamerzoektocht wordt door internationale studenten ervaren als zeer moeilijk en de prijzen als (te) hoog.

 

Er is een tekort van meer dan 8500 studentenkamers in Utrecht, wat een gevolg is van de krapte op de woningmarkt. Daarnaast komen er ieder jaar meer dan 3000 internationale studenten naar Utrecht om hier te studeren. Dit is een groep die direct huisvesting nodig heeft en dat leidt tot veel problemen: studenten eindigen in veel te dure kamers, worden opgelicht of vinden soms zelfs helemaal geen kamer.

Meer dan de helft van de studenten ervaart de zoektocht naar een kamer als moeilijk en het valt op dat hoe hoger de huurprijs is die de student betaalt, hoe moeilijker de student de zoektocht heeft ervaren. Dit laat zien dat studenten dus vaak lang gezocht hebben en waarschijnlijk huisvesting met een hoge prijs uit nood hebben geaccepteerd. SSH Short Stay scoort daarnaast hoger op tevredenheid dan aanbieders met een winstoogmerk (particuliere verhuurders en huisvestingsbureaus).

Uit de monitor blijkt ook dat de helft van de studenten de voorkeur geeft aan een middelgrote kamer buiten de binnenstad voor rond de 400 euro, daarna volgt een kwart van de studenten die een kleine kamer in de binnenstad voor diezelfde prijs zou willen. Een dure, luxe kamer met extra services voor een hoog bedrag werd daarentegen slechts door 4 studenten als voorkeur aangegeven. Dit laat zien dat internationale studenten geen behoefte hebben aan dure, luxe concepten zoals het Student Hotel waar men bijna 1000 euro voor een kamer en extra services betaalt, maar er juist behoefte is aan meer betaalbare, klassieke studentenkamers in Utrecht.

Lees hier het hele onderzoek: http://www.ishau.nl/reports/

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief