VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Bestuursblog: Week van de Utrechtse Huisbaas

Brechje Muntz en Eef Brands

Deze periode zijn Eef en Brechje druk bezig geweest met het organiseren van de Week van de Utrechtse Huisbaas die 17 t/m 21 juni plaatsvond. Eef hield zich bezig met het organiseren van een actie omtrent de bewustheid van studenten over hun huurprijs en de prijsuitreiking van de ‘Beste Huisbaas van Utrecht 2019’ en Brechje zette het jaarlijkse duurzaamheidsevenement op, wat tevens altijd tijdens deze week wordt georganiseerd. 

Actie omtrent huurprijzen

Op woensdagmiddag waren Eef en Brechje op de Uithof te vinden met een ‘Raad je Huurprijs’ actie om studenten bewuster te maken van hun huurprijs. 69% van de studenten in Utrecht betaalt namelijk te veel huur en veel weten niet dat je hier wat aan kan doen! VIDIUS vindt het daarom belangrijk studenten bewust te maken van hun rechten. Aan de hand van enkele specificaties van een ‘kamer’ konden mensen raden hoeveel de gemiddelde student hier in Utrecht voor betaalt. Uiteindelijk hebben 90 mensen zich gebogen over dit vraagstuk en een gok gewaagd. Het goede antwoord, evenals wat de eerlijke huurprijs eigenlijk zou moeten zijn, zijn later doorgestuurd naar alle deelnemers en natuurlijk kon de winnaar haar prijs ophalen: een VIDIUS-fiets! Benieuwd of jij te veel betaalt voor je kamer? Kijk op onze website normalehuur.nl

Duurzaamheidsevenent

Tijdens de Week van de Utrechtse Huisbaas organiseert VIDIUS ook altijd een duurzaamheidsevenement, wat dit jaar samenviel met de Duurzame Week, het grootste duurzaamheidsevenement van Nederland: dit bood een ideale kans om samen te werken! Al snel ontstond er een samenwerking tussen de Green Office UU, VIDIUS, de Universiteitsraad en de Metaal Kathedraal. Het leek ons tof om een kunstenaar te vinden die van (plastic) afval een kunstwerk wilde maken op verschillende onderwijslocaties om zo bewustzijn te creëren over hoe wij als samenleving omgaan met ons afval. De Green Office ging op 2 juni, de dag na de Canal Pride, afval ploggen (afval opruimen terwijl je hardloopt) voor de kunstenares (Janneke Kornet), zodat ze hier tijdens de Duurzame week mee aan de slag kon. Het creëren van het kunstwerk gebeurde in de Metaal Kathedraal en studenten waren welkom om mee te helpen aan het kunstwerk. Het kunstwerk is nog niet af, maar zodra hij af is wordt het kunstwerk naar de Uithof gebracht om het kenbaar te maken onder studenten. Het idee is om het kunstwerk een stap te laten zijn in het beter nadenken over het organiseren van afvalvrije evenementen en om thuis meer bezig te zijn met wat je allemaal produceert en wat je er, ook in je studentenhuis, aan kan doen. Want geen afval is natuurlijk altijd nog beter dan afval moeten opruimen. 

Prijsuitreiking ‘Beste Huisbaas van Utrecht 2019’

VIDIUS reikt ook ieder jaar een prijs uit voor de ‘Beste Huisbaas van Utrecht’ om een voorbeeld te geven van hoe het wél kan en zou moeten zijn. De jury bestond uit twee bestuursleden van VIDIUS studentenunie en Edo Grommers van het Huurteam Utrecht. Er werd gekeken naar een paar belangrijke punten: huurprijs, communicatie, onderhoud en natuurlijk de motivatie van de huurders om hun huisbaas op te geven. Er waren dit jaar meer aanmeldingen dan ooit, maar de hoofdprijs ging naar Geert-Jan van Dijken: een huisbaas die eerlijke huur hanteert, snelle service biedt en ook nog eens een gezellige buurman is. De huurders kregen als prijs een leuk bedrag aan klusgeld om te besteden aan hun huisje. Heb jij nou niet zo’n toffe huisbaas als Geert-Jan en vraag je je af wat je daartegen kunt doen? Kijk hier en onderneem actie. Vergeet nooit dat je rechten hebt!

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief