VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Europese verkiezingen

Waar gaat het om?

Van 23 tot 26 mei zullen de Europese verkiezingen plaatsvinden. In Nederland betekent dat dat je op 23 mei weer mag stemmen over de toekomst van niet alleen Nederland, maar ook de andere (voorlopig nog) 27 lidstaten van de Europese Unie. In alle landen worden gezamenlijk 750 Europarlementariërs verkozen. Vanuit Nederland zullen 26 volksvertegenwoordigers gekozen worden om ons te vertegenwoordigen in Brussel. Deze vertegenwoordigers stemmen de komende vijf jaar namens jou over van alles en nog wat. En keuze is er genoeg!

Maar waar stem je eigenlijk voor? Allereerst kan deze verkiezingen gezien worden als een stemming over wat het Nederlandse volk vindt over Europa, een stemming tussen euroskeptische partijen als de SP, de PVV en Forum voor Democratie, en pro-Europese partijen als D66, VVD en Groenlinks. Maar ook inhoudelijk zijn er genoeg belangrijke onderwerpen. Zo gaat het over of de EU meer moet inzetten op het behalen van de doelstelling uit het klimaatakkoord. Ook is het immigratiebeleid in de EU een belangrijk thema. Op veel verschillende gebieden gaat het erover of de bevoegdheden van de EU uitgebreid zouden moeten worden.

En waarom zijn deze zaken voor studenten van belang? Omdat het om ónze toekomst, en óns Europa gaat, natuurlijk! Laat dus ook je stem horen!

De mogelijkheden

Er doen welgeteld 16 lijsten mee aan de Europese verkiezingen, waarvan er op dit moment 9 vertegenwoordigd zijn in het Europees Parlement (verdeeld over 7 fracties, waarover later meer). Deze 9 lijsten zijn:

De 7 lijsten die voor het eerst meedoen zijn:

Europese partijen

Wat wel goed is om te weten, is dat deze partijen veelal niet op zichzelf staan. Veel zijn onderdeel van een Europese partij, waar ook partijen uit andere landen in de EU zijn aangesloten. Zo zitten de VVD en D66 samen bij de ALDE, de Alliantie voor Liberalen en Democraten voor Europa, en zit de PVV momenteel in één fractie met het Italiaanse Liga Nord en het Franse Front National. Kijk dus eerst even voor welke Europese partijen je nog meer stemt!

Stemwijzers

Heb je geen tijd om alle partijprogramma’s door te lezen, maar wil je wel graag checken welke partij het best bij jouw standpunten past? Doe dan snel één (of meer) van deze kieswijzers!

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief