VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Bestuursblog: Studentenstadraad

Eef Brands

Vanuit de portefeuille politiek organiseer ik normaliter viermaal per jaar een Studentenstadraad: een initiatief van VIDIUS en de politieke partij Student & Starter waarvoor de besturen van alle studentenkoepels uitgenodigd worden om te overleggen over thema’s die spelen in de stad. Dit jaar wilden we een extra Studentenstadraad organiseren waarvoor we alle gemeenteraadspartijen hebben uitgenodigd. Een belangrijk onderwerp dat we hebben besproken is het verbeteren van participatie van studenten in de lokale politiek. Twee dingen die me dit jaar namelijk opvielen waren dat de gemeente veel bezig is met inspraak van bewoners bij beslissingen én dat studenten meer dan genoeg te zeggen hebben. Helaas viel me ook op dat studenten ontbreken bij de participatiesessies georganiseerd door de gemeente en dat veel studenten ook niet echt een idee hebben van de invloed die zij kunnen hebben. Daarom leek het ons goed om de koppen bij elkaar te steken en het te gaan hebben over het dichterbij elkaar brengen van student en lokale politiek.

We waren erg tevreden met de opkomst van de avond: van de gemeenteraadspartijen waren GroenLinks, PvdA, CDA, VVD, PvdD en onze vaste organisatiepartner Student & Starter aanwezig en van de koepelbesturen de Sportraad, FUG, HSR, OSHU, U-raad, BoKS en natuurlijk wijzelf als VIDIUS, wat een gevarieerde opkomst was en kansen bood tot veel goede gesprekken. Allereerst hebben de koepels en de partijen de kans gekregen zichzelf voor te stellen en toe te lichten wat hen op dit moment bezighoudt, zodat iedereen een idee had met wie ze nou eigenlijk aan tafel zaten. Daarna zijn we aan de slag gegaan met participatie.

In gemixte groepen van bestuurders en raadsleden is er met verschillende sub-thema’s gebrainstormd, zoals online participatie, inclusieve sessies voor studenten, de omgevingsvisie USP (die binnenkort opgesteld zal worden) en de bereikbaarheid van de gemeenteraad voor studenten. Zelf liep ik rond tussen de sessies om te kijken of het bij iedereen lukte, maar ik heb nergens echt hoeven helpen, want iedereen was enorm enthousiast met elkaar aan het werk en in gesprek. Iedere groep koppelde daarna haar ideeën in een korte presentatie terug aan de groep. Een groot scala aan knelpunten en nieuwe ideeën passeerde de revue, wat zorgde voor goede vragen aan elkaar en een interessant gesprek over de opties. We hebben afgesloten met een gezellige borrel, waar enkelen al meteen contactgegevens hebben uitgewisseld met elkaar om verder te praten

Er zijn veel leuke ideeën uit deze Studentenstadraad gekomen. Ik ga volgende week alles uitwerken en kijken welke ideeën eruit springen en, niet geheel onbelangrijk, met de rest van mijn bestuur overleggen hoe VIDIUS kan bijdragen aan het verbeteren van het participatieproces. Het is mijn doel om te kijken of we met een van deze toffe nieuwe ideeën aan de slag kunnen. Je kan daarnaast ook nog altijd het heft in eigen hand nemen: schroom als student niet om een gemeenteraadslid een mailtje te sturen of zelfs te bellen met je vragen of ideeën, zelfs als je geen deel uitmaakt van een bepaalde organisatie. De nummers en mailadressen van de raadsleden zijn te vinden op de site van de gemeente en alle aanwezigen hebben benadrukt daar altijd open voor te staan.

Wil je meer weten over de gemeenteraad, mijn werkzaamheden of heb je leuke suggesties op het gebied van huisvesting of politiek waar ik iets mee kan? Mail dan vooral naar eef@vidius.nl

 

 

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief