VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Internationale student geen behoefte aan luxe, dure kamers

Uit de resultaten van de Monitor Internationale Studentenhuisvesting Utrecht van 2018 blijkt maar weer eens hoe groot de problematiek is omtrent de huisvesting van internationale studenten. Hoewel een kleine daling in de zoektijd naar een kamer gesignaleerd is, van 4.5 naar 4.1 weken, blijkt een tekort aan kamers en discriminatie van internationals op de Utrechtse woningmarkt een groot probleem. SSH blijkt met haar kamers van ongeveer 400 euro erg goed aan te sluiten op de wensen van internationale studenten, terwijl erg weinig behoefte is aan dure kamers met luxe faciliteiten.

De Monitor Internationale Studentenhuisvesting is een rapport dat jaarlijks uitgebracht wordt door de International Student Housing Assistance (ISHA), een initiatief van VIDIUS studentenunie, internationale studentenverenigingen ESN en BuddyGoDutch en huurdersvereniging BoKS. Deze stichting houdt zich bezig met het beschermen van de rechten van internationale studenten die een kamer huren in Utrecht. De monitor studentenhuisvesting is erop gericht om de behoeftes en ervaringen van internationale studenten in kaart te brengen.

Het is voor internationals vaak erg moeilijk om een kamer in Utrecht te bemachtigen. Dit blijkt ook uit de zoektijd van gemiddeld 4.1 weken, wat nog gemiddeld drie weken hoger ligt wanneer het de studenten niet lukt een kamer te vinden bij de Stichting Studentenhuisvesting (SSH). Dat het wel beter gaat dan vorig jaar, zou kunnen komen door een betere informatievoorziening vanuit de onderwijsinstellingen, waardoor internationale studenten eerder beginnen met zoeken.

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat er zeer weinig behoefte is aan luxe en dat maar liefst 75% van de internationale studenten een kleine tot middelgrote kamer tot 400 euro prefereert. Dure kamers in de binnenstad met veel extra voorzieningen, zoals die in andere studentensteden bijvoorbeeld worden aangeboden door The Student Hotel, werd slechts door 1,5% als meest gewenste woonvorm aangegeven. “Hieruit kan geconcludeerd worden dat de populariteit hiervan in andere steden niet het gevolg is van een voorkeur voor erg dure, luxe kamers”, aldus Eef Brands, vicevoorzitter van VIDIUS en bestuurslid van ISHA. “Waarschijnlijk komt dit eerder door de enorme krapte op de woningmarkt die je in veel studentensteden ziet.”

Kijk hier voor de monitor: ishau.nl/reports/

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief