VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Bestuursblog: Onderwijs in actie

Brechje Muntz

De afgelopen maanden hebben voor mij in het teken gestaan van de acties tegen de onderwijsbezuinigingen. Zo ben ik wekelijks aanwezig bij de vergaderingen van WO in Actie en werden we benaderd door ZAT studeren, een jongerenorganisatie die opkomt tegen het leenstelsel.  

Op 11 maart startte de nationale actieweek. Tijdens deze nationale actieweek stonden de bezuinigingen in alle lagen van het onderwijs centraal, van basisonderwijs tot het hoger onderwijs. Jaar op jaar wordt er bezuinigd op de gehele onderwijssector. Hierdoor is de druk op het onderwijs erg hoog. Met deze actieweek wilden we laten zien dat met de bezuinigingen alle lagen van het onderwijs gesloopt worden. Docenten uit alle lagen kampen met stress en stapels werk. Hierdoor gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit. Maar deze bezuinigingen raken niet alleen docenten. Scholieren en studenten kampen tegenwoordig met een hoge prestatiedruk. Studenten hebben zelfs 2,5 keer zoveel kans op een burn-out dan de rest van de Nederlandse burgers. Daarnaast worden studenten opgezadeld met een fikse studieschuld en kunnen ze straks geen hypotheek meer krijgen. Omdat dit niet langer zo door kan gaan is er besloten in samenwerking met de Algemene Onderwijsbond, de FNV en de Landelijke Studentenvakbond een nationale actieweek te organiseren met alle lagen van het onderwijs.

WO in Actie Utrecht trapte de week af met een lawaaimoment in de UB om zo de aandacht van de studenten te krijgen en te mobiliseren voor de staking. Ook hebben ze een groot whiteboard neergezet in de Universiteitsbibliotheek waar iedereen complimentjes achter konden laten voor de docenten. Hiermee kon iedereen zijn lof geven aan de hardwerkende docenten. Op de woensdag tijdens de actieweek zouden wij met een Kop van Jut op de Uithof gaan staan. De Kop van Jut was bedoeld om studenten hun studieschuld kapot te laten slaan. Helaas waaiden het die dag te hard waardoor hij weer afgebroken moest worden. Ging dat maar zo makkelijk met je studieschuld… Gelukkig hadden we een alternatief bedacht: we hadden een sjoelspel gemaakt waar studenten hun studieschuld konden “wegsjoelen”. 

 

De nationale onderwijsstaking op 15 maart was een groot succes. Bijna alle studentensteden waren vertegenwoordigd en mensen hadden spandoeken en borden bij zich met pakkende quotes tegen het leenstelsel en de onderwijsbezuinigingen. Ten minste 1800 basisscholen waren dicht en er waren naar schatting 40.000 mensen aanwezig. Dit waren docenten uit alle lagen van het onderwijs, maar ook studenten, scholieren, bezorgde ouders en andere geïnteresseerden. Dat er problemen zijn, moge dus duidelijk zijn. We hopen van harte dat minister Van Engelshoven dit eindelijk ook inziet, en dat er op de korte termijn meer investeringen vrijkomen om ons onderwijs kwalitatief sterk en toegankelijk te houden.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief