VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Rapport studentenwelzijn en de avondklok

Vandaag is de zoveelste spannende dag in de coronacrisis. Er is een belangrijk rapport over studentenwelzijn gepubliceerd en vanavond beraden de burgemeesters uit de veiligheidsregio’s zich over de avondklok. Het ISO rapport getiteld ‘Lieve Mark’ spreekt duidelijke taal over het welzijn onder studenten. Het staat er helaas niet goed voor. Het blijkt dat één derde van de studenten hun leven een onvoldoende geeft.

De vraag over de noodzaak van een avondklok kunnen wij niet inhoudelijk beantwoorden. Wel kunnen we aandacht vragen voor de uitzonderlijke woonsituatie van studenten. Die valt namelijk niet over een kam te scheren met gemiddeld Nederland. Studenten hebben over het algemeen een klein woonoppervlak en delen hun voorzieningen met veel anderen. Bovendien hebben ze vaak niet de beschikking over een tuin, balkon of zelfs een woonkamer om even te ontspannen. Ze zijn veroordeeld tot de 9m2 van hun kamer waar ze werken, slapen, eten en hun privé tijd doorbrengen. Vaak de enige mogelijkheid om dat te ontsnappen is even naar buiten gaan. Overdag hebben de meeste studenten echter nog hun verplichtingen. Ook online moeten zij colleges volgen, opdrachten maken, koken en de was doet zichzelf ook niet. ‘s Avonds dan een stukje lopen of op straat kunnen sporten is dan een welkome afwisseling.

Ondanks dat blijven studenten erg solidair met de ouderen en zwakkeren in onze maatschappij. Want hoewel de maatregelen hen des te zwaarder treffen, blijkt uit hetzelfde rapport dat 99% procent van de studenten aangeeft in quarantaine te gaan na een positieve test. Dat terwijl het gemiddelde in Nederland op 72% ligt. Verreweg de meeste studenten onderschrijven de ernst van deze crisis en willen hun steentje bijdragen.

Als er een avondklok moet komen, handhaaf hem dan redelijk. Wij vragen dan ook om een ‘intelligente’ toepassing van een avondklok. Verbied het om te fietsen, autorijden of om gebruik te maken van het OV na een bepaald tijdstip. Maar sluit studenten niet op en geef ze de mogelijkheid om buiten nog een frisse neus te halen. Daar zitten de risico’s hem namelijk niet in. Nu één derde van de studenten heeft aangegeven hun leven een onvoldoende te geven kunnen we dat niet zomaar langs ons neerleggen. Het lijkt haast een overbodige oproep maar helaas heeft het verleden anders bewezen. Het duurde te lang voordat studenten als huishouden werden erkent. Laten we studenten deze keer niet vergeten. Alleen samen krijgen we corona eronder maar ook alleen samen kunnen we deze lockdown zo dragelijk mogelijk maken.

Voor vragen kunt u tot contact opnemen met; 

Stan Liebrand (Voorzitter VIDIUS): Via 06 49431189 of stan@vidius.nl

 

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief