Hospiteren in Utrecht blijft lastig, blijkt uit het onderzoek van VIDIUS. Het afgelopen jaar hebben de meeste studentenhuizen vooral online hospiteeravonden georganiseerd. Voor hospitanten zou dit prettiger zijn dan fysieke hospiteeravonden die worden omschreven als ‘ongemakkelijk’, een ‘vleeskeuring’ of ‘stressvol’. Toch heeft het merendeel van de studenten een voorkeur voor een fysieke hospiteeravond.
Ondanks de negatieve omschrijvingen van het fysieke hospiteren vindt 62 procent van de Utrechtse studenten die meededen aan het onderzoek dat het organiseren van een hospiteeravond de beste manier is om een huisgenoot te vinden. De online hospiteeravond zorgt alleen wel voor wat obstakels. De obstakels gelden zowel voor de hospitanten als het organiserende huis: ‘Het is wel een beetje ongemakkelijk en je zit de hele avond achter een laptop terwijl je vroeger gewoon een gezellige huisavond had met een biertje erbij’, aldus Koen (24 jaar, student HU).
Ook voor de hospitanten is het geen pretje, zo vertelt Anne (22 jaar, student UU) dat zij een week geleden een nieuwe kamer heeft gekregen via een online hospiteeravond. ‘Je komt in een huis met mensen te wonen die je nog nooit hebt ontmoet’. Toch geven de meeste studenten in het onderzoek aan dat zij online hospiteren ‘prima’ en ‘goed’ vonden, omdat ze minder ver hoeven te reizen of omdat het minder voelt als een ‘vleeskeuring’.
Uiteindelijk benoemen ook veel studenten het echte probleem achter de te drukke, ongemakkelijke hospiteeravonden, namelijk het kamertekort in Utrecht. ’Hospiteren is het probleem niet, de schaarste in het woningaanbod is het probleem’ zegt een respondent van het onderzoek. Dit beaamt Ruben Snijder, secretaris van VIDIUS studentenunie: ‘het kamertekort in Utrecht is zo schrijnend dat er ruimte is voor een zeer selectieve hospiteer cultuur’.
Het hele rapport lees je via deze link.