VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Student&Zorgwijzer

Student zijn in Utrecht is niet altijd feest. Zeker in tijden van corona waarin zoveel niet meer kan.  Voor alle Utrechtse studenten is er nu de Student&Zorgwijzer die zij kunnen raadplegen bij lichamelijke of psychische klachten. Of als zij wel wat hulp of advies kunnen gebruiken bij geldzorgen, voortdurende stress of als zij iets wezenlijks missen in hun leven. Met deze zorgkaart heeft het Netwerk Student&Zorg alle instanties die hulp of advies geven letterlijk in kaart gebracht. 

Studentenwelzijn is landelijk een actueel onderwerp geworden, zeker in deze coronatijd. Diverse onderzoekers maken zich hardop zorgen over de prestatiedruk, het drank- en drugsgebruik en de somberheid en depressie bij studenten. In Utrecht bestonden deze zorgen al vóór de coronacrisis. We zeggen vaak: de studententijd is de mooiste tijd van je leven, maar dat is zeker niet alle dagen zo. En zeker niet als een pandemie sociale contacten en activiteiten onmogelijk maakt. Recent onderzoek in verschillende studentensteden wijst uit dat het welzijn van studenten tijdens de lockdowns van de eerste en tweede golf fors minder was dan tijdens de versoepelingen. Alleenwonende studenten werden tijdens de lockdowns relatief hard geraakt (Rapport Lieve Mark, 2021). De grootste impact hadden de corona-maatregelingen op het niet meer kunnen zien van vrienden, het alleen online kunnen volgen van onderwijs en niet meer kunnen sporten en reizen. Dat bracht bij veel studenten een gevoel van onrust, maar ook verveling, eenzaamheid en angst voor de toekomst (Rapport Lieve Mark, 2021).

Afgelopen maanden is er door het Netwerk Student&Zorg hard gewerkt aan het verzamelen en overzichtelijk maken van (bijna) al het zorgaanbod voor de Utrechtse student. Eindelijk is het af en mag VIDIUS deze trots aan u presenteren! De Student&Zorgkaart is een uitvloeisel van een onderzoek naar de klantreis van een zorgbehoevende student. Hoe vind een student zorg? Hoe ervaart de student de hulp? Wat gebeurt er nadat deze zorg is ontvangen? Één van de pijnpunten in de klantreis bleek het vinden van zorg te zijn. Er is zo veel dat men haast niet weet waar te zoeken, wat ontzettend zonde is natuurlijk! Daarom is in samenwerking met onder ander Gemeente Utrecht, de onderwijsinstellingen, het Buurtteam en Huisartsen Utrecht Stad een inzichtelijke online zorgkaart gemaakt met alle informatie voor alle soorten hulp. Denk hierbij niet alleen aan informatie over lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook aan vragen over geld, seks, alcohol en drugs, vrijwilligerswerk, discriminatie en nog veel meer. Benieuwd naar de kaart? Klik dan op deze link! Er volgt nog een versie voor internationals.

Bent u een partner en wilt u een printversie op A4 of op A3 poster formaat? Ga dan naar vidius.nl/zorg en kijk bij het kopje ‘student&zorgkaart’. Hier vindt u tevens de communicatie toolkit.

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief