VIDIUS. Voor Iedereen Die In Utrecht Studeert

Bestuursblog: Week van de Medezeggenschap

Loes van den Bekerom

Bij VIDIUS draag ik de verantwoordelijkheid over de portefeuille medezeggenschap. Binnen deze portefeuille heb ik een faciliterende rol voor de (mede)zeggenschap op de universiteit van Utrecht door vergaderingen met het College van Utrechtse Assessoren (CvUA) en de studentgeledingen van de faculteitsraden (FaculteitsRaadsOverleggen, FaRaO’s) in te plannen en voor te zitten. Daarnaast pak ik projecten op die gerelateerd zijn aan de medezeggenschap op de onderwijsinstellingen. Een daarvan is de week van de medezeggenschap, een week voor en door de medezeggenschap, die deze week plaatsvond op de universiteit. De week van de medezeggenschap, die jaarlijks plaatsvindt, staat in het teken van het vergroten van de bekendheid van de medezeggenschap onder studenten en medewerkers. Om dit te realiseren, vonden er dit jaar weer allerlei activiteiten plaats, zowel universiteitsbreed als op alle faculteiten.

Vanuit VIDIUS heb ik aan deze week mogen bijdragen door in samenwerking met de universiteitsraad en Veerle Paarlberg, studentlid van de faculteitsraad van geowetenschappen, twee activiteiten te organiseren.

Samen met Sebastian Wijnands, studentlid van de universiteitsraad, heb ik een Collegetour mogen presenteren die te bezoeken was voor alle geïnteresseerden. Bij deze collegetour was Sander van Waveren te gast. Sander is momenteel fractievoorzitter van CDA Utrecht en heeft vroeger deelgenomen in de universiteitsraad en de faculteitsraad van geowetenschappen. Tijdens deze collegetour zijn verschillende thema’s aan bod gekomen, zoals zijn jeugd en studententijd, zijn ervaringen met de Utrechtse medezeggenschap, Utrecht als stad en zijn politieke achtergrond. We hebben hem geïnterviewd, maar ook het publiek kreeg de kans om vragen aan hem te stellen. Zo werd er een vraag uit het publiek gesteld over de gelijkenis tussen een periode in de universiteitsraad en de gemeenteraad, wat resulteerde in een boeiende anekdote over de zin van de leerzame ervaringen opgedaan vanuit de universiteitsraad en hoeveel profijt Sander daar nu binnen de gemeenteraad nog aan heeft. Ook al nam Sander jaren terug deel aan de Utrechtse medezeggenschap, duidelijk is geworden dat een raadsperiode in alle tijden een erg leerzame periode biedt voor studenten. Na de Collegetour vond er een borrel plaats, waar men nog na kon kletsen.

 

De tweede activiteit tijdens deze week heb ik samen met Veerle georganiseerd en betrof een pubquiz voor alle raden van de universiteit, zoals de universiteitsraad en faculteitsraden. Van vrijwel alle faculteiten was de studentgeleding aanwezig, her en der vergezeld door een medewerker. Wat erg leuk was, was dat naast de studentgeleding van de universiteitsraad ook de personeelsgeleding van de universiteitsraad als een team deelnam aan de pubquiz. Tijdens de pubquiz is de kennis van alle deelnemende teams getest op verschillende kennisgebieden, zoals de (geschiedenis van de) Medezeggenschap in Nederland, alle weetjes over Utrecht en algemene kennis. Daarnaast kregen de raden de kans om bonuspunten te verdienen door een vraag in te sturen over hun eigen raad of faculteit. Hierdoor zijn er ook faculteitsgerelateerde vragen voorbij gekomen. Na een aantal categorieën was het duidelijk dat de winst zou gaan tussen de studentgeleding van de faculteitsraad van geesteswetenschappen en de personeelsgeleding van de universiteitsraad. De personeelsgeleding van de universiteitsraad ging er uiteindelijk vandoor met de prijs. Het was een erg gezellige avond die voor de komende jaren zeker voor herhaling vatbaar is!

Ik vond het erg leuk om door middel van deze twee activiteiten bij te kunnen dragen aan de week van de medezeggenschap. Wat mij het meeste aansprak, was dat ik op organisatorisch vlak aan de slag kon en met verschillende studenten vanuit de medezeggenschap heb samen mogen werken om de activiteiten te realiseren. Door middel van de collegetour hebben we mensen een kijkje kunnen geven in het leven van een Utrechtse politicus en hoe een periode als studentlid van de universiteitsraad en faculteitsraad zo’n 15 jaar geleden was. Met de pubquiz hebben we een gezellige activiteit kunnen neerzetten, waarbij studenten en medewerkers op een informele manier bij elkaar zijn gekomen. Ik vind het belangrijk dat mensen beseffen dat er elk jaar zo veel gemotiveerde studenten en medewerkers aan de slag gaan binnen een raad. Deze mensen hebben een adviserende en controlerende rol binnen alles wat je als student tegenkomt tijdens je studie, terwijl je als student soms niet doorhebt wat er achter de schermen allemaal gedaan wordt. Kortom, de medezeggenschap in Utrecht is erg belangrijk om de belangen van Utrechtse studenten te behartigen en het is goed dat het bestaat!

Vragen over de week van de medezeggenschap of mijn andere werkzaamheden omtrent de medezeggenschap? Mail me gerust op loes@vidius.nl!

Share

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief